Groentips & Groeninfo

Acanthácae

Door             : Marcel de Wagt

Acanthus

Nederlandse naam: Acanthus, behorend tot de familie van de Acanthácae

Algemeen

Een plant die al rond de jaartelling bekend was. De diep ingesneden contouren van het blad kunt u ook zien op Corinthische zuilen. Het gaat hierbij om zeer decoratieve planten die prima solitair kunnen staan. Ze hebben een forse aarachtige bloeiwijze van buisvormige bloemen en grote bladeren. Bij milde winters blijft het blad bij enkele soort groen.

Verzorging

Geef de plant een warme en zonnige plaats, bij voorkeur op een licht kalkhoudende grond. Gun de plant de tijd om tot volle wasdom te komen. Bescherm jonge planten rondom de voet in de eerst winter bij (matige) vorst. De planten geven de voorkeur aan een doorlatende grond. Rijke bemesting komt de bloei niet ten goede en Kan zelfs de vatbaarheid voor meeldauw vergroten.

Gebruik in de border

Na enkele jaren wordt het een machtige solitaire plant met prachtig blad. De nieuwe variëteiten beschikken over groter blad met een intensief groene kleur en bloeien veelal al op jongere leeftijd.

Sortiment

Bij de veelverkochte Acanthus mollis wil de bloei nog wel eens lang op zich laten wachten. Kenmerkend voor de nieuwe soorten is dat de planten al op jongere leeftijd bloeien. Daarnaast bloeien nieuwere soorten ook rijker. Aan te bevelen zijn: Acanthus "Hollande du Nord" en "Morning Candle". De plant lijkt veel op de Acanthus hungaricus. Een aparte vermelding verdient de Acanthus "Rue Ledan". Deze plant heeft bijzonder decoratief breed donkergroen glanzend blad en witte bloemen. Naast deze acanthussen zijn er nog allerlei aparte soortjes. Laagblijvende soorten zijn Acanthus hungaricus "Alex" en Acanthus syriacus. In de komende jaren zullen ook sporadisch enkele Afrikaanse soorten aangeboden worden, waaronder de Acanthus sennii. Deze hebben een heel afwijkende groeiwijze (struikachtig) en bloeien oranjerood of blauw/paars. Dit zijn echte soorten voor de liefhebber. Niet alleen vanwege de onvoorspelbaar scherpe stekels, de bijzondere tekening op het blad of de afwijkende bloemkleur, maar ze verdragen geen enkel graadje vorst.

Op www.opvallendeplanten.nl vindt u veel mooie plantenfoto's met uitgebreide informatie.
Verkoop via plantenbeurzen, Internet én op afspraak.
Nieuwe kwekerij en tuin te bezoeken vanaf 2010 in Ven-Zelderheide (Gennep)

Marcel de Wagt

tel. 0485-342404

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST