Groentips & Groeninfo

Soort                 : Echinacea (Zonnehoed))

Door                 : Marcel de Wagt

Op de site van Marcel de Wagt www.opvallendeplanten.nl kunnen allerlei foto's bekeken worden.

Algemeen

Voor de één bekend van de flesjes van Dr. Vogel, voor de andere bekend door de spectaculaire grote margrietbloemen met opvallend hoog hart. Het is een prachtige vaste plant, afkomstig van de Noordamerikaanse prairie. Door de enorme ontwikkeling van kleuren, bloem- en plantvormen valt er steeds meer over de Zonnehoed te vertellen. De oorspronkelijke krachtige uitstraling van de Zonnehoed blijft in een border zeker in de traditionele kleuren purper en wit goed tot uiting komen. Door het enthousiasme van veredelaars worden we als tuinliefhebbers jaarlijks weer verrast door nieuwe kleuren en vormen. Het valt dan ook bijna niet meer bij te houden welke nieuwe soorten er allemaal op de markt komen. Laat staan dat het al mogelijk is om direct te kunnen beoordelen of het soort ook daadwerkelijk kwalitatief een aanwinst voor het assortiment is. Dit vraagt gewoon minimaal twee jaar.

Verzorging

Een vaste plant die graag iedere drie jaar wordt opgenomen: maak een gat van twee spade diep, beetje kalk, mest en compost mengen, plant schoon spoelen en de plant planten, ze kunnen er weer een paar jaar tegen aan. Geef de planten een plek in de volle zon. Echinacea’s houden niet van een natte grond in de winter. Tuinliefhebbers met zware klei hebben vaker moeite om deze plant goed de winter door te krijgen. Extra drainage aanbrengen door bijvoorbeeld kippengrit door de bodem te mengen is een mogelijkheid. Maar het blijft een lapmiddel.

Gebruik in de border

De bloemen versterken horizontale lijnen in de border, de grote bloemen vallen sterk op. Ze zijn goed te combineren met planten met aarvormige bloemen zoals Veronica's en Phlox-bollen. De planten accentueren het zomerse karakter van een tuin. Ze vormen een herkenbaar element in de moderne prairietuin.

Na de bloei blijven de uitgebloeide stengels lange tijd opvallende silhouetten houden in de tuin. Ben je meer geïnteresseerd in een goede plant voor het volgend jaar (of een beperkte nabloei), knip dan de uitgebloeide bloemen uit de plant zodat deze geen zaad vormt.

De bloemkleur wordt intensiever bij bewolktere en koelere weersomstandigheden. Dit effect zie je vooral bij de gele en oranje soorten.

Sortiment

Het aanbod neemt jaarlijks enorm toe, zodra het bloemblaadje iets anders staan, of de kleur enigszins afwijkt maken de veredelaars er weer een nieuwe cultivar van en beschermen deze met kwekersrecht. De vele soorten hebben zich nog onvoldoende als tuinplant kunnen bewijzen. Belangrijke eigenschappen zijn: bloeirijkheid, stevigheid, goed groeiend (ook het volgende jaar) en lang bloeiend. Ik geef u een overzicht op kleur:

Purperrood

Laat ik beginnen met de traditionele kleuren, zoals purperrood. Goede soorten blijven Magnus, Rubinstern en niet te vergeten The King. De laatste wordt weinig aangeboden, vormt een sterk vertakte plant en bloeit rijk en lang. Een aparte vermelding verdient Fatal Attraction. De aantrekkelijkheid komt door het sterke contrast tussen de bijna zwarte stelen en kegel, en de diep purperen bloemblaadje die ook nog eens schuin omhoog staan. Tot dusver heb ik goede ervaringen met dit soort.

Wit

Voor wat de witbloeiende soorten heb ik goede ervaringen met White Swan (100 cm) en Baby White Swan 60 cm). Met name deze laatste vertakt goed, heeft grotere bloemen dan de White Swan en bloeit rijk. Deze twee betrouwbare zaadrassen zijn niet zo prijzig als de nieuwe rassen waar vrijwel allemaal kwekersrecht (patent) voor geldt. Een bijzondere verschijning is de laagblijvende Jade met een bijna lichtgevend groene kegel. De bloemen blijven enorm lang goed. Het is echter geen sterke groei

Geel

Bij de gele tinten blijft het botanische soort E. paradoxa een intrigerende plant vanwege zijn oorspronkelijke uiterlijk. De plant kan een hoogte van meer dan de meter bereiken. De gele E. Harvest Moon vind ik met de hangende bloemblaadjes en warme geel kleur mooi, maar de bloemstelen vallen te gemakkelijk om. Daarentegen staan de stelen van de zachtgele Sunrise stevig overeind. Deze beveel ik dan ook voorlopig aan. Voor 2009 verwacht ik de nieuwe diepgele soort Mac 'n Cheese, hopelijk combineert deze de eigenschappen van de voorgaande twee soorten, ik ben benieu

Oranje

Het oranje sortiment is nog volop in ontwikkeling. Echinacea Arts Pride was een doorbraak. Een plant die qua bloemvorm en groeivorm nog het meest op E. paradoxa lijkt. De bloemen verkleuren enigszins naar het roze. Jammer is dat de stelen niet al te stevig zijn. Geen aanrader meer. Sinds 2008 is er een serieuze vervanger, namelijk Tiki Torch. Mijn ervaringen tot nu toe zijn dat het een goede groeier is, en een diep (pompoen)oranje bloemkleur die ik niet voor mogelijk gehouden had. Echinacea Sundown blijft in het oranje segment een goed soort. Qua vorm lijkt Sundown veel meer op een Echinacea purpurea. Sundown vormt mooie grote bloemen op stevige stelen, vertakt goed en bloeit goed door. Echinacea Summer Sky wordt hoger, begint zacht oranje/zalm, en verkleurt vervolgens daarna heel snel naar puper/rose. Echinacea Sunset, de bloemblaadjes willen zich bij mij maar niet ontvouwen. Sommige tuinliefhebbers vinden dat juist heel bijzonder. Van dit soort heb ik dan ook inmiddels afscheid genomen.

Rood

Rood? Ja, ook deze kleur zit er aan te komen. Allereerst de oranjerode E. Hot Summer. Deze begint oranje en kleurt dan door naar rood, leverbaar vanaf 2009. Het lijkt erop dat het nog roder kan met E. Tomato Soup. Een enkelbloemige rode. Ik verwacht dat deze bij de uitbloei iets naar het purperroze zal gaan. Ik hoop dat beide soorten aan de hoog gespannen verwachting gaan voldoen. Rode bloemtinten komen in de vaste planten namelijk maar weinig voor.

Groen

Hebben we dan alles gehad? Nee, we hebben ook nog een groene!! Green Envy is zo'n curiositeit. Donker groen met rozepurperen vlekken. Als kweker van 'opvallende vaste planten' valt deze plant onder de categorie 'opvallend onopvallend'. Ik heb vernomen dat de groene veredelaars nog niet uitgekruist zijn, de volgende groene komt er ook al weer aan (Green Jewel).

Double rosé et blanc

En dan de gevuldbloemigen (dubbel)... wat moet ik daar nu van vinden. Laat ik zeggen dat ik het een hele prestatie vind van de selecteurs, ze zien er ook heel bijzonder uit, de bloemvorm komt wel steeds verder af te staan van de natuurlijke vorm. Twee interessante soorten zijn Pink Double Delight (rose) en Coconut Lime (wit met groen hart), in 2008 zijn hiervan weer nieuwe broertjes en zusjes op de markt gekomen. Deze onderscheiden zich weer door verschil in hoogte, kleur van het groen-geel-witte hart en de stand van de bloemblaadjes.

What's next?

Een goede chocoladebruine in 2010?

 

 

 

 

 

 

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST