Groentips & Groeninfo

Algemeen

Een groot geslacht met zowel voor- als najaarsbloeiers. De voorjaarsbloeiers blijven laag en zijn voornamelijk wit van kleur.

De herfstanemonen mogen wat mij betreft in geen enkele border ontbreken. Ze geven deze namelijk vanaf medio augustus tot de vorst invalt kleur, in tinten wit-roze-purper.

Verzorging

Alle soorten staan graag in een losse humusrijke grond, niet te droog, en bij voorkeur op een lichte standplaats. Hoogstens in de halfschaduw. Sommige herfstanemonen kunnen zich nogal gemakkelijk via uitlopers uitbreiden. 

Gebruik in de border

Met name de herfstanemonen vormen een meerwaarde voor de border gezien de late bloeiperiode. Ze komen het best tot hun recht in groepen of als grote pol.

Een mooie voorjaarsbloeier is Anemone leveillei. Deze goed winterhardesoort komt uit China en heeft witte schalen met een lila achterzijde. Heel subtiel zijn de blauwe meeldraden,en wordt circa 50 cm hoog.

Anemone trifolia groeit als de bosanemoon (met wortelstokken). Het driedelige blad is vrij groot. De bloemen zijn zuiver wit van kleur. Binnen enkele jaren vormt zich een compacte mat in de tuin. Het blad sterft 's zomers af.

Sortiment

De herfstanemonen variëren in hoogte van 50-150 cm. Qua sortiment komen er weinig nieuwe soorten bij. De meesten bestaan al decennia of zijn zelfs al ruim een eeuw oud.

Een goede witte is Honorine Jobert, wordt ruim een meter hoog. Rosenschale blijft lager, de bloemen zijn enigszins tweekleurig, lichtroze van binnen en purperoze aan de buitenkant. Wordt zo'n 80 cm hoog. Crispa is oudroze van kleur, wordt niet hoger dan 80 cm, maar heeft fraai lichtgroen gefranjerd blad. Whirlwind heeft witte half gevulde bloemen, en wordt ruim een meter hoog.

Op www.opvallendeplanten.nl   vind u veel mooie plantenfoto’s met uitgebreide informatie. Verkoop via plantenbeurzen, internet én op afspraak.

Nieuwe kwekerij en tuin te bezoeken vanaf  2010 in Ven-Zelderheide (Gennep)

Marcel de Wagt

tel. 0485-342404

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

&nb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST