Groentips & Groeninfo

Tricyrtis (armelui'sorchidee, Paddenlelie, liliaceae)

Tricyrtis (Armelui's orchidee, Paddenlelie, Krötenlilie, liliaceae)
Door: Marcel de Wagt 

Algemeen

 

Nadat we een aantal vorstige nachten hebben gehad vinden we van deze plant nog maar uitsluitend wat snotterige stelen terug. Ik geef toe, niet echt een wervend begin om een plant aan te prijzen. Maar een plant die tot laat in het najaar bloeit, het ook nog eens in de schaduw doet, dat spreekt tuinliefhebbers aan. En zelfs de echt verzamelfanaten kunnen zich ook nog eens uitleven, er bestaan zó veel soortjes!!.

Het gaat om bijzondere en mooie schaduwplanten uit het Verre Oosten. Ze bloeien later in het jaar met typisch gevormde en veelal met spikkels getekende bloemen. Veel soortjes behoren wat mij betreft niet onder de categorie "goede border plant", de uiterlijke verschillen zijn vaak beperkt en ze weten zich door de beperkte groei moeilijk staande te houden tussen andere tuinplanten. Wel komen er steeds meer cultivars die een plaats verdienen in onze tuin. Al was het alleen al omdat deze planten in de periode september-oktober nog kleur geven in de perken. Het geslacht kenmerkt zich door een (beperkt) kruipende wortelstok, met rechte stengels, eivormige tot langwerpige bladeren en op orchidee lijkende bloemen. De bloemkleur zit veelal in de range van wit, roze tot purper en blauw, en geel! Geïnteresseerd? kijk ook eens op www.farmyardnurseries.co.uk of www.groenstraat13.be (van mijn Belgische collega Rik Storme) 

Verzorging

 

Ze groeien gemakkelijk op een humeuze grond in de halfschaduw of schaduw. Verbeter arme zandgrond met wat compost. Na een aantal jaren kunt u de planten opnemen en gemakkelijk scheuren. Vooral de langzaam groeiende soorten zijn in de winter nogal eens gevoelig voor nattigheid in combinatie met vorst. Enige beschutting kan dan geen kwaad.

Over het algemeen zijn de echte bordertricyrtissen vrij probleemloos. Slakken stellen de sappige scheuten en bladeren in het voorjaar soms wel op prijs. Dat de paddenlelie tot de lelieachtige behoort, is het vel oranje leliehaantje (kevertje) ook al ter oren gekomen. Natte en koude weersomstandigheden in de nazomer - zoals in 2007 - laten de planten wel snel afsterven. 

Gebruik in de border

 

Zoals hierboven al gezegd een plant voor de wat minder zonnige plaatsen. Zon in voor- en najaar vormt geen probleem. Het sappige blad kan een brandende zon in de zomermaanden slecht verdragen. 

Sortiment

 

Een goede starter blijft T. formosana Purple Beauty met glanzend donkergroen blad en diep purperen bloemen. Het verschil met T. formosana Dark Form is wat mij betreft nihil. De bloemen van formosana stolonifera bevatten wat meer wit, en de zijtakken zijn wat nadrukkelijker aanwezig. Dit accentueert de meer verticale groeiwijze.T. Tojen komt weer uit een ander deel van het paradijs: wit met roze bloemen. T. lasiocarpa heeft grof donker blad, wordt weer wat hoger dan de voorgaande soorten maar de bloemen gaan meerrichting het blauw. White Towers is, zoals de naam al doet vermoeden wit van kleur.

Wat goed is om te realiseren is is dat T. formosana en T. lasiocarpa soortaanduidingenzijn, zolang er geen cultivar genoemd wordt kunnen (en zullen) er verschillen tussen departijen zijn. Het wordt de hoogste tijd dat deTricyrtologen binnen Europa de koppen eens bij elkaar steken om de naamgeving op orde te brengen.

In de afgelopen paar jaar komen verschillendenieuwe variëteiten op de markt die viaweefselkweek vermeerderd zijn. Tot dusver Tricyrtis. lasiocarpa ben ik nog niet onder de indruk van de tuinkwaliteiten van de Raspberry Mouse en zijn broertjes

 

 

 

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST