Groentips & Groeninfo
Heuchera 'Caramel'
Algemeen

De heuchera is inmiddels een bekende bladplant in verschillende kleuren en maten. Ook al verwijst de Nederlandse naam naar de bloeiwijze, deze is inmiddels helemaal niet meer van belang. De bladkleur range wordt steeds groter, van lemongroen, naar oranjecaramel, donkerpurper tot bijna zwart. Zoals wel vaker bij populaire planten maken veel van de nieuwere soorten hun verwachtingen niet waar.

De meerwaarde van deze bladplant ligt 'm vooral in het combineren met andere planten. Bij milde winters (ja, vroeger hadden we die nog!!) behouden de meeste heuchera’s hun blad, waardoor ook ’s winters nog enige kleur in de border valt te ontdekken. Ik ben altijd blij als de planten in het voorjaar weer gaan uitlopen. Het oude blad heeft de winter wel doorstaan, maar is er uiteraard niet mooier op geworden.

Verzorging

Heuchera’s houden niet van veel felle zon. Wilt u ze toch op een zonnige plaats, zorg dan dat ze voldoende vocht krijgen. De planten hebben de neiging om omhoog te groeien. Scheur de planten daarom iedere 3 jaar en plant ze dan weer diep terug.

Qua ziekten zijn de larven van de taxuskever gek op de purperklokjes. Ze vreten aan de voet van de plant. Als de zon schijnt gaat de plant ineens slaphangen, en met een klein beetje moeite trekt u de plant uit de grond. Zodra dit gebeurt treedt alarmfase 1 in werking! Ga de restanten niet verslepen door de tuin, maar stop ze terplekke in een emmer of zak. Op deze wijze voorkomt u dat u toch de larven ongewenst verspreidt. Graaf voorzichtig wat grond opzij, en controleer of er nog larven in de grond zitten. Stop ze direct in een zak, of verwen ze met een “stevige baksteen massage”. Controleer ook de andere Heuchera’s in de buurt. Heeft u ook nog Geraniums staan, check die ook eventjes. En dan zou ik het bijna vergeten, staat er ook nog een oude strak geschoren taxushaag in de buurt?

Na het verwijderen van aangetaste planten plaats er geen andere gevoelige soorten terug.

Er zijn helaas geen echte bestrijdingsmogelijkheden. Zorg voor gezonde planten bij aankoop.

Gebruik in de border

Heuchera is een kleurrijke lage bladplant die zich eenvoudig met allerlei planten laat combineren. Past goed in rustige beplantingen, hier komen de verschillende bladtinten goed van pas. In weelderige tuinen zorgen ze voor neutrale overgangen en rustpunten. De plant vormt al snel een mooie pol. Bij niet te koude winters blijft het blad goed, hierdoor is de Heuchera ook goed te gebruiken in plantenbakken.

Sortiment

Het merendeel van het sortiment bestaat uit purper tot bijna zwarte bladkleuren. Zelf hebben we goede ervaringen met 'Obsidian' en 'Prince'.

Een juweeltje blijft 'Caramel', de kleur behoeftgeen nadere toelichting. Zet er drie bij elkaarin een grote pot, en je krijgt een pronkstukvoor op het terras. Soms verlang je naar eenbasisvorm, hierbij kom je dan uit bij Heucheravillosa. Deze plant heeft smaragdgroene blad,is spits gelobd en ingezaagd. Het blad kan wel20 cm in doorsnee worden. In de nazomerverschijnen de trossen met groenwittebloementjes.                                                                            

De site www.lucsperennialworld.com geeft een mooi overzicht van het huidige assortiment.

meer

 

 

 

14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923