Groentips & Groeninfo

Cimicifuga (Actaea) (Zilverkaars)

Door        : Marcel de Wagt

Algemeen
Zilverkaars is één van die geslachten waarover botanici het maar moeilijk voor langere tijd eens met elkaar zijn. De naamgeving is onlangs weer gewijzigd naar Actea, voorlopig noem ik ze nog Cimicifuga. Het gaat om planten met enkel- tot dubbel geveerde bladeren en met kleine witte of gelige bloementjes in korte (Christoffelkruid) of langere aren (Zilverkaars).

De soorten met donkerpurper blad zijn een aanwinst voor de tuin. De witte aren die in september verschijnen vormen een mooi contrast met het donkere blad. Ze zijn een verrassing tussen de eerste herfstkleuren. En dan de heerlijke geur van de bloemen, deze is lastig te omschrijven. Passanten kijken ook snel langs de elegante slanke witte aren, een dergelijke intense geur verwacht je niet direct.

Verzorging 
Het zijn langzaam groeiende planten vooreen goede en niet te droge humusrijkegrond. Droogte in de zomer is funestvoor de soorten met donker blad. Geef de planten jaarlijks wat mest, en gun ze wat tijd om zich tot mooie pollen te ontwikkelen.

Gebruik in de border
Pas na drie jaar bereikt de plant zijn edele en statige uitstraling. Gezien dehoogte, zijn het planten die (in groepen)achter in de border passen. Probeer een plek te vinden in de halfschaduw. Geef de planten wel voldoende ruimte.

Sortiment 
Veredelaars streven er naar steeds een donkerder selectie op de markt te brengen. Het onderscheid is meestal maar beperkt. Daarnaast richt de selectie zich op laagblijvend soorten en/of rozige aren. Al jaren hebben wij Pink Spike in ons sortiment. Niet zozeer vanwege 'Pink' wat je niet al te letterlijk moet nemen, maar meer vanwege de goede groei en het diep zwartpurperen blad. Gedurende enkele dagen vertonen de aren een rozige gloed. Cimicifuga James Compton is een hoge donkerbladige vorm die bijna twee meter bereikt met zeer lange vertakte bloemaren.


Marcel de Wagt is de schrijver van de plantensoortpresentatie in het Natuurpalet.
Sinds enkele jaren kweekt hij opvallende vaste planten die hij op beurzen in binnen- en buitenland aan de man of vrouw brengt.
Na lang zoeken heeft hij een locatie gevonden voor zijn nieuwe kwekerij (Kleefseweg 13A te Ven-Zelderheide). In 2008 stond op de ruim 1 hectare nog maïs maar op vrijdag 2 april en zaterdag 3 april openen de deuren voor plantenliefhebbers. Voorlopig zijn de openingsdagen de vrijdag en de zaterdag, van 10:00 tot 17:00 uur.

 

meer

 

 

 

14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923