Groentips & Groeninfo
Algemeen

Een moderne en veelvoorkomende en dankbare tuinplant. Ideaal voor plaatsen met een beetje schaduw en in 'natuurlijke' beplantingen. Bloeiend in de kleuren groenig-wit, roze, rozerood en donkerrood.

Verzorging

Groeit het beste in niet te droge voedzame grond. Houdt van een zonnige plaats, en weet ook enige schaduw te waarderen. Écht een plant die zicht thuis voelt op rijke zandgrond en de wat steviger klei(ige grond).

Soms wordt het blad in de loop van het voorjaar lelijk. Dit is bijvoorbeeld het geval in een droge periode op een lichte grond. Knip het gewas gerust af begin juli, en de plant komt dan terug met fris groen blad. Ook wil deze handeling nog wel eens de bloei stimuleren.

Gebruik in de border

Een plant die in veel tuinen past. Sterk punt is het natuurlijke uiterlijk, en de bloeiperiode van minimaal twee maanden. De plant komt het beste tot zijn recht in groepen, midden of halverwege de border.

Sortiment

Er blijven steeds nieuwe soorten bijkomen. Hierbij is de trend: grotere bloemen en doorbloeiend. Bij de rode soorten zou elk nieuw soort nóg donkerder zijn.

Een goede witte met grote bloemenis Astrantia 'Princes Sturdza'.Een interessante rozegroene isBuckland. Dit soort bestaat al langer.Astrantia Roma heeft oudrozebloemen en bloeit lang en rijk.

Een goed alternatief is 'Pink Pride' met kleinere bloemen, blijft ietslager maar bloeit ook onvoorstelbaar lang. Een interessant soort is Venicemet een opvallende harde kleur roodroze. In het donkerrode segment zijn goede soorten: Ruby Star, Hadspen Blood en Dark Shiny Eyes. In het vroege voorjaar vertoont het blad van Dark Shiny Eyes mooie donker bruine vlekken, deze verdwijnen later. Dan bestaat er ook nog een bonte vorm Sunningdale Variegated met witgroen blad en roze bloemen. Het witgroene blad 'vergroent' trouwens in de loop van de zomer.

Nieuwsgierig geworden?

Tijdens het Pinksterweekeinde van 21 t/m 24 mei worden de Astrantia op de kwekerij extra in het zonnetje gezet. Er is dan een zeer uitgebreide collectie aanwezig.

 

 

Astrantia Sunningdale Variegated
meer

 

 

 

14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923