Groentips & Groeninfo
Persicaria amplexicaulis 'Fascination
Soort                 : Persicaria, (Duizendknoop, Perzikkruid, Adderwortel,                                              polygonecea)
Door                 : Marcel de Wagt
Algemeen

Tot de eerste echte nachtvorst toeslaat kleuren deze planten de tuin. Het gaat om een groep van planten met kleurige aartjes of pluimachtige bloeiwijze. Veel soorten zijn echte woekeraars, let dan ook op welke soorten u krijgt of koopt. In mijn assortiment vindt u uitsluitende de 'plaatsvaste' soorten die verrassen in bloemkleur, bladtekening en verscheidenheid in hoogten.

Verzorging

Over het algemeen is het Persicaria een gemakkelijke plant. Zelfs op zandigere grond groeit en bloeit de Persicaria prima. Geef de plant een zonnige of halfschaduw plaats en een voedzame grond die niet al te droog wordt. Maar op mijn oude kwekerij met een doorlatende zandgrond overleefden de persicaria’s zelfs de droogste zomers.

Gebruik in de border

Binnen de Persicaria's bestaat veel variatie. Er zijn laagblijvende kruipers die in de voorzomer bloeien zoals P. bistorta Superba, de bladpersicaria's (P. virginiana) die voornamelijk gebruikt worden vanwege de bladkleur en -tekening en dan de hogere P. amplixicaulis. Deze cultivars worden ruim een meter hoog en bloeien van juli tot oktober. Echt soorten voor achterin de border.

Sortiment

Binnen het Persicaria amplexicaulis vindt de nodige vernieuwing plaats. De vernieuwing richt zich op dikkere bloem waardoor deze duidelijker zichtbaar wordt, andere kleuren en compact groeiend. Interessante nieuwigheden komen veelal van de Belgische tuinarchitect Chris Chyselen ( www.persicaria.be ). Ik heb dan de P. amplexicaulis Rosea en Firetail al vervangen. Interessante nieuwe soorten zijn Dikke Floskes, Red Baron, Fascination, Orangefield, Fat Domino, Pink Elephant en Blackfield.

Rood

Dikke Floskes met zijn dikkere dofrode bloemen blijft aangenaam laag.P. amplexicaulis Fascination heeft zeer lange zalmroze aartjes wordt zo'n 150 cm hoog. Red Baron heeft een dieprode kleur, wordt maar zo'n 80 cm hoog en valt niet om. Vanaf 2009 zijn Blackfield (met zeer donkerrode bloemen) en Orangefield (oranjerood) op beperkte schaal leverbaar.

Rose

Een ander interessante soort is Early Pink Lady met donkere knoppen en diep roze kleur die een tweekleurig effect geeft. Voordeel van dit al langer bestaande soort is dat deze vanaf medio juni bloeit tot ver in de herfst. Fascination is een rijkbloeiende roze soort. En dan niet te vergeten de nieuwe Pink Elephant met z’n half hangende roze aartjes. Dit soort wordt niet al te hoog (80 cm), ideaal dus voor kleinere tuinen en potten.

Interessante 'bladsoorten' zijn P. virginiana Lance Corporal, Comptons's Form en Painter Pallette. In de categorie 'laagblijvende kruipers' beveel ik de P. bistorta Hohe Tatraaan vanwege de diep roze aartjes, lange bloei (eind mei-september) en de maar zeer beperkte kruipende eigenschap. Niet te vergeten vormt de plant na enkele jaren een decoratieve pol door de rangschikking van de lancetvormige bladeren.

Bodembedekker

Een goede bodembedekker is de Persicaria affinis “Kabouter”, groeit goed en bloeit rijk en lang met witte en rozerode trosjes.

 

 

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST