Groentips & Groeninfo
Helleborus niger

Soort          : Helleborus (Kerstroos of nieskruid)

Door          : Marcel de Wagt

Algemeen

Een zeer waardevolle plant voor de tuin in de wintermaanden. Afhankelijk van de winter kan de plant al vanaf december de tuin sieren met grote klokvormige bloemen. Het glanzende blad is sierlijk ingesneden en blijft veelal groen. De “bloemen” blijven wel maanden hun sierwaarde houden. In feite gaat het hierbij om gekleurde kelkbladeren variërend in kleuren zoals wit, groenig, gelig, roze rood tot zeer donkere purpertinten.

Verzorging

De Helleborus hebben behoefte aan een voedselrijke grond. De bodem mag niet té droog, maar ook niet te nat zijn. Naarmate de planten zonniger staan verlangen ze wel meer vocht. De meeste soorten, waaronder de bekende H. orientalis-hybriden verlangen schaduw en een neutrale of basische (dus niet zure) bodem.

Verwijder in november het oude blad, deze is vaak al wat gehavend. Jaarlijks een dosis compost weten de planten te waarderen, doe dit in het najaar.

Gebruik in de border

Écht planten voor plaatsen met schaduw. De planten worden vaak niet hoger dan 40 cm. Plaats ze daarom vooraan in een border. Aangezien ze met name bloeien in een periode dat je toch niet veel in de tuin bent kun je ze het beste op een plaats zetten die je vanuit huis goed kunt bekijken. Heb je een grote tuin,dan zijn het prachtige planten om  onder bomen of in de buurt van struiken te planten. Zorg op deze locaties wel dat de grond in de zomer niet te droog en te voedselarm wordt.

Sortiment

Naast een aantal botanische soorten zoals H. argutifolius en H. foetidus zijn er veel gekweekte soorten die behoren tot de orientalis hybriden. Op het gebied van Helleborus is een aantal gerenommeerde kwekerijen hier serieus mee bezig. Voorbeelden zijn de Hessenhof in Ede, Ashwood Nurseries in Engeland, Koen van Poucke in België en Thierry Delabroye in Noord Frankrijk. Zij beschikken over een enorm uitgebreid sortiment. Veelal hand bestoven soorten. Deze worden gezaaid, en pas tijdens de bloei blijkt of de zaailing al dan niet voldoet. Deze zaailingen kennen veelal geen soort namen, maar omschrijving zoals “Geel Gespikkeld”, “Roze gevlekt” etc. Tevens is er een aantal kwekerijen dat goede zaailingen via de weefselkweek vermeerdert. In ons sortiment treft U een aantal van deze soorten aan.

En dan nog hebben we de “bouwmarktaanbiedingen”. Door het grote aanbod tegen afbreuk prijzen wordt de Helleborus wat minder exclusief. Maar het verschil in kwaliteit is voor velen direct herkenbaar. En dan moet je denken aan: kleur intensiteit, bloeirijkheid en ziektebestendigheid.

 

 

meer

 

 

 

14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923