Groentips & Groeninfo

Algemeen

Wie kent 'm niet? Eén van de meest voorkomende tuinplanten. Zeer bruikbaar in de tuin. Voor bijna alle plekken zijn er wel geschikte soorten, van volle zon tot flinke schaduw. Laag en zeer compact groeiend tot soorten die bijna een meter in doorsnee kunnen groeien. Bloeiend van een paar weken tot een maand of vier. De bloemkleur valt in de range wit – roze – purper – blauw.

Verzorging

De geranium groeit op elke normale tuingrond. Planttijdstip is najaar of voorjaar. Op zwaardere grond heeft planten in het voorjaar de voorkeur. Dit voorkomt rotten in de natte winterperiode. Afhankelijk van de voedingswaarde van de bodem kan een bemesting in het voorjaar (april) geen kwaad. Gebruik dan meststoffen die geschikt zijn voor bloeiende tuinplanten. Hierin komt naar verhouding minder stikstof voor, dit voedingselement bevordert voornamelijk de bladgroei. Veel soorten vormen na de bloei zaad. Het weghalen van de uitgebloeide bloemen verdient dan de voorkeur. Dat daarbij ook (lelijk) blad wordt weg genomen is geen punt, dit groeit al weer snel bij. Veel soorten stellen trouwens een terugknipbeurt in het begin van de zomer op prijs. Dit stimuleert de groei van fris jong blad en bij verschillende soorten ook nog een tweede bloei. Over het algemeen zijn geraniums probleemloze planten. Maar incidenteel kunnen ze last krijgen van: roest, meeldauw, slakken, luizen. Zorg voor goede groeiomstandigheden, dat voorkomt extreme aantastingen. Extra aandacht vraagt de controle op taxuskever(larven). Zeker als deze al in de tuin voorkomen.

Gebruik in de border

Het gebruik in de border is zeer divers. Allereerst zijn het prima planten voor bakken en balkons. Zeker als er ook aandacht besteed wordt aan het blad, dan heb je voor langere tijd een zeer decoratieve beplanting. Schaduwminnende soorten zoals G. phaeum kunnen prima in een (half)schaduw tuin. In grote tuinen kunnen de planten prima verwerkt worden in grotere groepen, veelal aan de voorzijde van een border.

De wat meer rankende soorten zoals G Ann Folkard kan prima als “weefplant” gebruikt worden, dus groeiend tussen andere soorten en deze daardoor ook met elkaar verbindend. Geraniums kunnen prima als bodembedekker gebruikt worden. De meeste soorten bedekken de bodem door de ranken. Een beperkt aantal soort breidt ook daadwerkelijk vlot uit met uitlopers.

Sortiment

Het aanbod is enorm groot, jaarlijksverschijnen er nieuwe soorten. Wel is hetgoed om nog wat te vertellen over éénvan de topsoorten die voorheen onder denaam Geranium Jolly Bee werd verkocht.Volgens de winner vanGeranium Rozanne zou er geen verschilbestaan met Jolly Bee. Binnen hetkwekersvak in zowel binnen- als buitenland bestonden er twee kampen: identiek of verschillend in voornamelijk de groeikracht. Uiteindelijk heeft de winner van Jolly Bee dit soort uit de handel moeten nemen. Vandaar dat Geranium Jolly Bee niet meer verhandeld zal (mag!!) worden, maar onder de naam Rozanne. Inmiddels heeft de winner van “Jolly Bee” een tweetal interessante “zusjes” gevonden. Het gaat hierbij om Geranium Azurro met een wel heel bijzondere azuurblauwe kleur. Het andere soort is Havanna Blue. Beide soorten groeien goed en bloeien ook lang. Of ze ook daadwerkelijk een topper zijn zal de komende jaren blijken.

 

 

 

 

Geranium Ann Folkard
meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST