Groentips & Groeninfo

Helenium (Zonnekruid, Sonnenbraut, Compositae)

Algemeen

Borderplanten voor zonnige standplaatsen, winterhard en sterk met warme kleuren in de nazomer. Echte opvallende planten voor een zonnige tuin. Ten onrechte wordt Helenium geassocieerd met ouderwets, steeds meer hedendaagse ontwerpers geven de planten een prominente plek in de tuin.

Planten in hoogte variërend van knie tot kruin, in tinten van geel, naar bijna oranje naar (koper)bruin. Het nieuwere sortiment onderscheidt zich door meerkleurige bloemen (vlekjes, streepjes en ringen), grotere bloemen, compactere groei en langer bloeiend.

Verzorging

Geef de planten een zonnige standplaats in een voedzame en vochthoudende grond. Zorg dat de grond in de winter wel doorlatend is. Een ideale plant voor zandgronden, en minder geschikt voor de zware klei.

Gebruik in de border

De planten laten zich door hun kleur goed combineren in verschillende typen borders. Door hun stevigheid kunnen ze allereerst als steunplant fungeren voor minder stabiele soorten. Ze trekken volop vlinders en andere insecten aan. In 'moderne' tuinen met veel siergrassen laat de Helenium zich ook goed combineren. Rijkbloeiend in de (na)zomer, de nieuwere soorten blijven goed rechtop staan. Bij de toenemende aandacht voor onderhoudsarme 'prairiebeplanting' krijgt de Helenium ook weer meer aandacht. De plant laat zich ook prima combineren met siergrassen.

Meer informatie

Een interessante site met veel foto's en beschrijvingen van veel soorten is www.helenium.net. De nationale collectie is in handen van mijn sympathieke collega kweker Henk Jacobs uit het noord Groningse Vriescheloo.

Sortiment

De traditionele soorten kenmerken zich door hoge stelen en een rijke bloei gedurende één tot twee maanden. Een nieuwe ontwikkeling zijn de doorbloeiers. Deze soorten bloeien niet in een scherm, maar blijven steeds weer knoppen vormen.

Tot deze categorie behoren Sahin's Early Flowerer (oranje - bruin) en de recente aanwinst Eldorado. Dit soort heeft heldergele en forse tot 5 cm grote bloemen. De bloeiperiode is werkelijk onvoorstelbaar, zeker drie maanden! De bloemblaadjes zijn naar achteren teruggeslagen. De plant wordt niet hoger dan een meter.

Extra aandacht verdient deHelenium Rauchtopas. In een Duitsonderzoek was dit de enige soort datdrie sterren verdiende, en terecht!.Hele bijzondere kleur en bloemvorm:okergeel bovenop, roodachtig aan deonderkant. Bloemblaadje staan alslepeltjes, af en toe wat draaiendwaardoor de roodachtige onderkantopvalt.

Een leuke recente introductie isHelenium Ruby Tuesday, wordt                              Helenium Rauchtopascirca 50 cm hoog, kleine robijnroodbruine bloemen. Op de pot lijkt dit soort na de bloei wat weg te vallen. Ben benieuwd hoe ze in 2011 in mijn tuin terugkomen.

 

 

Helenium Rauchtopas
meer

 

 

 

14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923