Groentips & Groeninfo
Strobilanthes atropurpurea
Algemeen

Bossig groeiende planten die helaas weinig gebruikt worden in tuinen. De plant heeft brandnetelachtig blad en blauwe lipvormige bloemen. De Strobilanthes behoort tot de Acanthusfamilie, gezien het uiterlijk zou je dat niet direct verwachten. Een aantal soorten is winterhard en verdient een plaats in onze borders. Qua naamgeving is het helaas nog een rommeltje. Ga bij aankoop dan ook liever uit van de omschrijving die door de kweker gegeven wordt dan van de naam.

Verzorging

Geef de plant een zonnige plaats, ook in de halfschaduw gedijen ze goed. Volgens een collega moet de planten niet vlak voor de winter geplant worden. Mijn ervaring is dat ze een hekel hebben aan natte voeten in de winter, plant ze in een goed doorlatende grond. Je hebt dan jaren lang plezier van deze plant. Soms kom je in het voorjaar zaailingen tegen. Je kunt deze gemakkelijk verplanten, of verwijderen.

Gebruik in de border

Gezien de groeihoogte een plaats halverwege de border, de plant heeft een 'natuurlijk' uiterlijk. Enkele weken geleden heb ik de tuinen van Dina Deferme vlakbij Hasselt bezocht.Zij gebruikt ook volop de Strobilanthes atropurpurea met z’n prachtig intens donkerpaarsblauwe bloemen. Zeker in de nazomer en najaar bloeit deze plant volop.

Sortiment

Nu wordt het lastig gezien de naamgevingsonduidelijkheid, een poging:

S. atropurpureus heeft blauwpaarse bloemen. Op de kwekerij hebben we twee vormen. Eentje groeit vrij hoog op, tot wel 150 cm. De andere S. atropurpureus wordt niet veel hoger dan een meter, en is vormt een mooie ronde pol. (Volgens de RHS encyclopediaof perennials heet deze plant S. attenuata.)

Dan hebben we nog S. atropurpureus Pictons Form waarvan de paarsblauwebloemen voor een deel wittig zijn. Een soort met gladdere (mindere behaarde) bladeren is de S. rankenuensis BSWJ 1771, de bloemen zijn meer purper dan blauw, en de plant blijft opener, de bloei is ook wat later (september) Daarnaast is er nog een klein bloemige lage (kruipende) vorm S. nutans, deze is matig winterhard. Ook zijn er verschillende niet-winterharde soorten, deze komen niet in mijn sortiment voor.

 

 

meer
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923