Groentips & Groeninfo

Algemeen

Hoge Veronica's met kransstandigblad heten sinds een decennia Veronicastrum. Hierbij gaat het om hoge stevige vaste planten met lange aren in de kleuren wit, rose en zacht purper/blauw.

Verzorging

De planten kunnen jaren lang op dezelfde plaats staan. Geef ze een zonnige plek. Vroegtijdig toppen beperkt de hoogte van de planten. De planten groeien niet snel en hebben dus minimaal twee jaar nodig om tot een volwaardige borderplant uit te groeien. De Veronicastrum stelt weinig eisen aan de grond. Naarmate de grond “rijker” is zal de plant ook beter groeien. Maar zelfs op drogere zandgronden weet de plant zich staande te houden.

Gebruik in de border

Deze planten vormen een krachtige verticale vormin de border. Daarnaast zijn het betrouwbare plantendie naarmate de pol groter wordt (met meer dan tien stelen) meer impact krijgen. De plaats die ze toebedeeld krijgen is meestal halverwege of achterin een border.

Sortiment

Het sortiment breidt zich maar langzaam uit. V. virginicum Erica heeft een mooie zacht roze kleur. Tijdens de groei heeft de plant volop sierwaarde doordat de topblaadjes roodbruin gekleurd zijn. V. virginicum Alba is uiteraard wit. V. virginicum Fascination bloeit met lilablauwe bloemen in lange aren die regelmatig bandvorming vertonen. V. virginicum Lavendelturm heeft lange stijve lavendelblauwe aren. V. sibiricum Apollo is een grover groeiende plant, bloeit een maandje vroeger met lange kronkelige lichtpaars/blauwe aren. V. sibiricum Apollo White is het witte zusje.

Een relatieve nieuwkomer is V. sibiricum Red Arrows, dit soort heeft diep lavendelblauwe aren, het topje heeft een rode gloed.

De bloeitijd van de Veronicastrum sibiricum ligt rond juni, die van de Veronicastrum virginicum een maandje later. Ook in hoogte is er een duidelijk onderscheid.De V. sibericum wordt circa 100 cm hoog, de V. virginicum kan gemakkelijk de 150 cm passeren.

Veronicastrum
meer
Veronicastrum virginicum Erica
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923