Groentips & Groeninfo
Achillea sibirica 'Love Parade'

Door                 : Marcel de Wagt

Algemeen

Kleurrijke zomerbloeiende schermvormige planten. Ideaal voor zandgronden en in veel kleurtinten verkrijgbaar. De plant maakt uitlopers, maar van werkelijk woekeren is niet écht snel sprake. Van veel soorten verloopt de kleur van de schermen naarmate de schermen ouder worden. In sommige gevallen is het summier: van dieprood naar dof rood. Maar soms ingrijpender.

Verzorging

Veel plantengeslachten kunnen prima jarenlang op dezelfde plaats blijven staan. Dat geldt niet voor het duizendblad. Scheur deze plant elk jaar, of om het jaar. Op deze wijze blijven ze groeien. Toch komt het helaas wel voor dat een plant ook ineens wegvalt. Niet voor niets wordt dit geslacht ook wel een kortlevende vaste plant genoemd. Als er ineens in de plant een afwijkende bloemkleur te voorschijn komt, dan gaat het om een zaailing. Om vermenging te voorkomen kan het beste de uitgebloeide bloemen direct na de bloei verwijderd worden. Het duizendblad houdt van een doorlatende (zand) grond. Aan de bladvorm en bladkleur kun je al zien dat de plant ook van drogere omstandigheden houdt.

Gebruik in de border

Nu zijn er meer schermbloemige plantensoorten. Maar het duizendblad heeft als één van de weinigen een daadwerkelijk plat scherm. Daarmee past het prima tussen andere plantengeslachten met veelal aar- of trosvormige bloeiwijzen. Echt een soort om kleur in een border te brengen. Ook kunnen de zachtere tinten die ook voor komen bij het duizendblad prima “dempend”werken tussen felgekleurde planten.

Sortiment

Jaarlijks komen er veel nieuwe soorten bij, zoals al eerder aangegeven is het kleurenspectrum breed. Nieuwere soorten zijn vaker wat compacter, dit is overigens een belangrijk selectiecriterium bij veel commerciële veredelaars.

Een aantal betere soorten: Achillea siberica “Love Parade” Credo, deze bloeit zwavel geel (80cm), Walther Funke met grof grijsbladig blad en bloeit met helderrodebloemen met een geel hartje. Rose Madder heeft een prachtige roze rode kleur die nauwelijks vervaagt. Red Velvet is een dieprood soort. Al deze soorten zijn kruisingen met Achillea millefolium. Een afwijker en ook zeker een betrouwbaar soort is Achillea siberica Love Parade. Dit soort heeft mooi diepgroen blad en bloeit lang met zacht rose schermen (60 cm).

 

 

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST