Groentips & Groeninfo
Pulmonaria Blue Ensign
Algemeen

Een zeer fraaie laagblijvende tuinplant die vroeg bloeit en waarna vervolgens het blad bijzonder decoratief is. De bladtekening vertoont overeenkomsten met longen, vandaar de naam. Ook schijnt de plant vroeger gebruikt te zijn bij problemen aan de luchtwegen. Sommige soorten behouden hun blad in milde winters. Pulmonaria is inheems in grote delen van Europa. Het zijn van nature planten voor de bosrand, en doen het in onze tuinen dus goed onder bladverliezende struiken.

Verzorging

In de zomer houden de planten van wat schaduw. Qua onderhoud zijn het gemakkelijke planten. Ze houden van organische stof in de grond. Meng dan ook wat extra compost door arme zandgrond. Na de bloei een beetje bijmesten is dan voldoende om jarenlang plezier te hebben. Scheuren doe je om de 4 á 5 jaar begin september of direct na de bloei. Meeldauw komt vooral voor als de plant het niet naar zijn zin heeft: te veel zon en een te droge grond. Ziet het blad er lelijk uit, knip dan met de heggenschaar al het blad er af, zorg eventueel voor water en na een paar weken ziet het blad er weer mooi uit.

Gebruik in de border

Qua standplaats houden ze dus van lichteschaduw (geen felle zon midden op de dag).Het zijn planten voor de randen van de border.Zorg dat je ze vanuit huis kunt zien, het zijn namelijk één van de eerste vroege bloeiers inde tuin. Ook voor borders met veel bladplanten is het longkruid ideaal. Er is nogal wat variatie in bladtinten, van donkergroen, naar gespikkeld tot vrijwel helemaal grijs.

Sortiment

Longkruid bloeit wit, roze-purper of met blauwe bloemen. Daarbij verkleuren de bloementjes aan de tros, wat een verrassend effect geeft. Pulmonaria Blue Ensign heeft vrij grote diepblauwe bloemen en donkergroen blad. P. officinalis Sissinghurst White bloeit, zoals de naam al aangeeft, met witte bloemen met zilveren spikkels op groen blad. Pulmonaria rubra David Ward bloeit rozerood met bleekgroen blad met een crèmekleurige rand. Bij Pulmonaria Opal verkleuren de roze bloementjes naar blauw en heeft het blad veel zilver.

Marcel de Wagt

 

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST