Groentips & Groeninfo
Geum “Lady Stratheden”

Algemeen

Een rijkbloeiende tuinplant die weer meer in de belangstelling komt staan. Het zijn rustig groeiende bodem bedekkende planten in verschillende vrolijke kleuren.

Het nagelkruid wordt nog wel eens verward met de Potentilla. Van een afstandje is er ook wel enige gelijkenis. Van dichtbij zie je duidelijk verschil in het blad, bij Potentilla is er duidelijk sprake van handvormig blad met meerdere blaadjes aan het eind van de bladsteel, net als bij de aardbeien. Bij Geums bevindt zich een duidelijk groot eindblad aan de bladsteel, eventueel aan beide zijde nog met kleine blaadjes. De bloemen bestaan uit vijf bloemblaadjes. Dit is bij de meer gevuld bloemige soorten uiteraard niet meer te zien. Om de verwarring nog wat groter te maken zijn er ook soorten die met zowel enkelbloemige als gevuldbloemige bloemen bloeien (bijvoorbeeld Geum Hilltop Beacon).

De planten bereiken een hoogte van 15 tot 50 cm. Volgens de RHS plantfinder zijn er circa 150 cultivars beschikbaar. Botanisch gezien zijn er zo'n 50 soorten beschreven. Mocht u bij het lezen van deze plantenbeschrijving direct willen beginnen met het verzamelen van Geum, kom dan allereerst naar onze kwekerij en rijd dan door naar Staudengärtnerei Green Globe. Eigenaar Armand Kremer heeft in korte tijd een prachtige collectie opgebouwd.

Tot slot kon ik het niet nalaten om na te gaan waar de Nederlandse naam “Nagelkruid” aan ontleend is. De wortels ruiken kruidig en (zouden) doen denken aan kruidnagel. In de afgelopen eeuwen werd aan de plant allerlei medicinale eigenschappen toegedicht. De plant is in de moderne fytotherapie alleen nog een beetje bekend als zogenaamd amara-acria, met licht ontsmettende, stoppende en spijsvertering bevorderende werking en daardoor nogal geschikt tegen gerommel in de darmen.

 

Verzorging

Geums zijn gemakkelijk groeiende tuinplanten. Het zijn voorjaarbloeiers. Al vroeg in het voorjaar komt het frisgroene blad boven de grond. Ze groeien het beste op een vochthoudende plek.

 

Ook op iets drogere gronden willen ze nog groeien. Na verloop van tijd verhout het hart van de plant. Door elke twee tot drie jaar de plant een scheurbeurt te geven, bij voorkeur direct na de bloei of in de herfst, blijft de plant rijkelijk bloeien. Als de plant op dezelfde plek terug geplaatst wordt dan is het raadzaam in het plantgat wat compost te doen.

 

 

 

Gebruik in de border

Geums groeien zowel op zonnige plekken als ook bij enige schaduw. En daarmee is het dus direct een zeer waardevolle plant geworden. Met name de Geum rivale en Geum coccineum gedeien ook op wat schaduwrijkere plaatsen.

Geums willen in zachte winters het groene blad ook nog wel eens behouden. En daarmee zijn het interessante bodem bedekkende planten geworden.

Kijkend naar de rol van Geums in tuinborders, dan zijn ze echte gatenvullers met een hoofdbloei aan het eind van het voorjaar.

 

Sortiment

De kleurstelling varieert van zacht wit, naar geel, oranje en rood en rose.
Alleen al door het brede kleuren aanbod is de Geum een interessante tuinplant.

Twee heel bekende soorten zijn 'Lady Stratheden' (zonnig geel) en 'Mrs. J. Bradshaw' (bloedrood). Beide soorten behoren tot de Geum chiloense en bestaan al een eeuw, hetgeen wel aantoont dat het echte toppers zijn. Een oud Nederlands soort (1923) is de oranjekleurige 'Princes Juliana'. Dit soort bloeit tot juli door en wil daarna nog wel eens een nabloei geven. Geum 'Princes Juliana' combineert prachtig met donkerbladige Heuchera's.

De cultivars behorend tot Geum rivale, hangen de bloemen naar beneden, deze worden dan ook wel “knikkend nagelkruid” genoemd.

 

 

Geum Bell Bank heeft roze bloemen aan donkere stelen. Een nieuwer soort is Geum Pink Frills met licht roze oranje gefranjerde bloemetjes. Ze zijn vrij groot (3,5 cm) en de plant wordt zo'n 45 cm hoog. Een recent compact soort van Piet Oudolf (1999) is Geum Flames of Passion met een gevulde bloemen aan donkere stelen. De kleur zit ergens tussen oranje en bloedrood in.

Met ingang van 2013 hebben we een breder aanbod Geums in ons sortiment. Verschillende selecteurs zijn met Geum bezig. Het aanbod zal zich de komende tijd nog verder ontwikkelen.

 

 

 

 

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST