Groentips & Groeninfo

Bergamotplant

 

Plantensoortpresentatie

Soort             : Bergamotplant, Indianernessel, Labiatea

Door              : Marcel de Wagt

 

Algemeen

In vele kleuren rijkbloeiende borderplant met stevige stengels die niet omvallen. Geurend blad en een vrolijke sprieterige bloeiwijze bestaande uit een knopvormig bundeltje kelkjes waaruit van onder naar boven de sierlijke lipbloemen verschijnen. Bij verschillende soorten geven de gekleurde schutbladeren onder de bloeiwijze een extra kleurimpuls.

 

Verzorging

De planten groeien uitstekend op een vochthoudende zandgrond. Door de plant om de twee tot drie jaar te scheuren blijft de groeikracht behouden. Geef de planten een zonnige plaats. Een goede groeiplaats is ook een goede remedie tegen meeldauw. De meeste soorten zullen vroeg of laat toch aangetast worden.

 

Gebruik in de border

Monarda's fungeren als structuurplanten door hun sterke vorm die ze zelfs in de winter behouden. Door de planten achter lage randplanten te plaatsen, kunt u een eventuele meeldauwaantasting camoufleren.

Sortiment

Een aantal soorten is niet of vrijwel niet 'witgevoelig'. Dit geldt onder andere voor Jacob Cline, Marshall's Delight (roze) en Othello (paars). Naast de hogere soorten bestaan er ook laagblijvende variĆ«teiten zoals Petite Delight, een roze soort dat niet hoger dan 25 cm wordt.

Monarda Scorpion
meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST