Groentips & Groeninfo

Tuinfuchsia

Door                 : Marcel de Wagt

Algemeen

Fuchsia is een bekende kuip- of tuinplant voor in de zomer. De meeste soorten zijn niet winterhard en moeten vóór de vorst binnengehaald worden. Een aantal soorten is winterhard. Het is de hoogste tijd dat deze tuinfuchsia’s weer meer voor het voetlicht gebracht worden.

De tuinfuchsia sterft meestal in de winter af tot de grond. In het voorjaar loopt de plant weer uit en bloeit vanaf juli veelal tot de vorst. Qua groei lijkt de plant wel op een heestertje met snel verhoutende stelen. Tussen de soorten is een groot verschil in groeiwijze, het ene soort is omhoog gaand, het andere soort gaat veel meer de breedte in.

Het verspreidingsgebied van de Fuchsia magellanica ligt in de zuidelijke helft van Chili en een stukje van Patagonië (Argentinië). Ook komt in Nieuw-Zeeland de fuchsia in het wild voor.

Verzorging

Tuinfuchsia’s kunnen het beste in de zon of halfschaduw geplant worden. Qua grond luidt het advies  humusrijke doorlatende maar wel vochthoudende grond. Qua literatuur is er (zover ik kan vinden) weinig informatie voorhanden over de winterhardheid. Ik verwacht dat natte zware grondsoorten de plant in de winter geen goed doen.

Mijn voorkeur gaat uit om de plant in het voorjaar of vroege zomer in de grond te zetten. Zet de plant gerust wat dieper in de grond zodat bij enig invriezen de plant nog voldoende ondergrondse scheuten heeft om uit te lopen. Bij strenge winter kan afdekken met bijvoorbeeld blad geen kwaad.

Als het blad in de zomer te snel verdort dan staat de plant te zonnig (en/of te droog).

Gebruik in de border

In trendy tuinontwerpen kom je deze planten niet tegen. Zoals al aangegeven  waardeert de plant ook wel een beetje schaduw. Dat maakt de plant ook uitermate geschikt voor onderbeplanting bij bomen en struiken. Maar ook voor borders waar af en toe een “struikvormige plant” gewenst is kan de fuchsia prima gebruikt worden. Houd er wel rekening mee dat de plant tijd nodig heeft om de grond uit te komen en veelal pas vanaf juli gaat bloeien en dan ook pas z’n omvang gaat krijgen.

Assortiment

Het merendeel van de aangeboden soorten heeft kleine bloemen in de herkenbare fuchsiaroze/paarse kleuren. Soorten die vaker worden aangeboden zijn fuchsia magellanica Thompsonii (groen blad) en fuchsia magellanica Tricolori met grijsgroenig blad.

Verglijkbaar qua uiterlijk zijn de soorten Fuchsia Bernisser Hardy en Fuchsia magellanica collectie Vuurland. Van dit laatste soort oogst men in Groot-Brittannië de bessen om deze te verwerken.

Van een Duitse collega kweker die ik jaarlijks ontmoet tijdens de Staudenmarkt in Berlijn heb ik een collectie tuinfuchsia over genomen die “Berliner winterhart” zijn. Hier zitten een aantal bijzondere soorten bij:

·   Fuchsia Earnst Naschke heeft dieproze bloemblaadjes met diep donker paarse kelk.

·   Fuchsia Prosperite heeft grote rozerode bloemblaadjes met een witte kelk.

·   Fuchsia White Knights Pearl heeft kleine witte bloemen.

·   Echt een afwijkend soort is fuchsia Walz Polka, deze soort groeit veel meer de      

    breedte in. De bloemen zijn klein dof auberginerood en hebben nauwelijks de

    herkenbare fuchsiavorm.

·   En dan tot slot de fuchsia Lottie Hobby die in de nazomer overladen is met

    buisvormige bloementjes van nog geen halve centimeter lang. De plant heeft ook

    kleine blaadjes.

Méér informatie is verkrijgbaar op de website van de Nederlandse Kring van Fuchsiavrienden (www.nkvf.nl) of de Duitse www.deutsche-fuchsien-ges.de Daarnaast staan op de Facebook pagina van Marcel de Wagt een album met foto’s van de hierboven beschreven soorten.

meer

 

 

 

14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923