Geef de pen door aan...

Als we dit schrijven, loopt de winter alweer ten einde. Als we de balans tot nu toe opmaken kunnen we stellen dat het een heerlijk zachte, tuinvriendelijke winter was. We zullen waarschijnlijk de snoeibeurt lekker vroeg uit kunnen voeren.

Ieder jaargetijde vraagt wel wat bijzondere werkzaamheden en bijzondere hulpmiddelen. Zo staat de herfst bij onze tuin voornamelijk in het teken van bladruimen. Als het blad gaat vallen en het gras niet meer groeit, maakt onze grasmaaier toch nog overuren. We rapen het blad namelijk op met de zitmaaier, mulchen het en strooien het als basis uit over de borders. Hierover heen gooien we onze eigen compost, aangevuld met aanhangers vol gratis af te halen compost van de plaatselijke milieustraat. Een heerlijk zacht winterbedje wordt zo gespreid.

Onze tuin grenst aan een bosplantsoen. Het daaruit afkomstige loogrijke eikenblad vraagt om een heel andere benadering. Het lijkt wel of dat verdraaide eikenblad steeds maar weer door Jan de Wind onze kant wordt opgeblazen. Ook daar hebben we een mechanische knecht voor. Dat blad krijgt van ons een speciale behandeling: “terug naar waar het vandaan komt” met behulp van de PK’s van de bladblazer!

Afgelopen jaar kwamen we overal in de tuin witte bolletjes tegen: eitjes van naaktslakken. Wat hebben wij ontzettend veel last gehad van die glibberige beestjes. Helaas was onze levende knecht (een heel actieve egel) door een auto ongeluk overleden. Dus iedere morgen en iedere avond moesten we zelf zonder hulpmiddel aan het rapen. Het was wel goede gymnastiek voor onze rugspieren, maar minder goed voor ons humeur.

Het is maart, hopelijk komt er geen nachtvorst meer. Zo’n late nachtvorst kan ten koste gaan van de bloemen. Dat was een paar jaar geleden bij ons een echte strop. Dat heet “het lot van tuinieren” maar tjonge jonge wat deed dat zeer.

Om de zuurgraad van de grond op peil te houden hebben we inmiddels al kalk gestrooid.  Het wordt nu tijd om de rozen, hortensia’s, lavendel en vlinderstruiken te snoeien. En laat dan de lente en de zomer maar komen. Dan gaan we weer heerlijk gezellig samen “met de kont omhoog” in de tuin aan het wroeten.

We kijken uit naar een vruchtbaar voorjaar en een fijne zomer. We krijgen dan regelmatig bezoek van tuinclubjes en ook al kost dat extra tijd en energie, die speciale belangstelling is voor ons altijd een groot feest. We genieten zelf intens van onze tuin en we vinden het een eer om onze tuin ook aan anderen te mogen laten zien. Want wat is er mooier dan je passie met andere liefhebbers te kunnen delen?

Hartelijke groene groeten van Theo en Truus Raaijmakers.

We geven de pen door aan Pieter en Greet Verstraaten.

ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923