Groentips & Groeninfo

 

Plantensoortpresentatie special 2014, in 5 delen

Soort             : Kniphofia       Deel 1

Door              : Marcel de Wagt

 

Algemeen

Mijn absolute favoriet: in de jaren zeventig al veel gezien in traditionele tuinen tussen herfstchrysanten, grassen en zaaibloemen in de klassieke kleurcombinatie oranjegeel. Tegenwoordig is de plant in een uitgebreid sortiment verkrijgbaar en past hij in alle mogelijke tuinontwerpen. Toch is het een onbekende plant en zijn veel interessante variƫteiten helaas maar beperkt beschikbaar.

Er zijn vroeg- en laatbloeiers, lage (20cm) en hoge (250cm) soorten, eenkleurige en meerkleurige pijlen, bladhoudend of bladverliezend in de winter. Het kleurenspectrum varieert van groenig, wit, geel, zalm, oranje tot rood. De vuurpijlen zijn tegenwoordig ook als snijbloemen te koop en worden veel gebruikt in modern vormgegeven bloemstukken.

Verzorging

Geef de plant een zonnige plaats. De voorkeur gaat uit naar een (zanderige) doorlatende bodem met voldoende organische stof en voeding. Laat de grond 's zomers niet uitdrogen en zorg voor voldoende voeding door in april en begin juli te bemesten met organische meststoffen. Verwijder na de bloei de uitgebloeide bloemstelen. Laat het blad gedurende winter aan de plant. Dit vormt een natuurlijke winterbescherming. Verwijder begin april het bruine blad uit de pollen.

meer

 

 

 

14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923