Groentips & Groeninfo

Plantensoortpresentatie

Soort             : Achillea, Duizendblad

Door              : Marcel de Wagt

Algemeen

Bij het zien van deze plant herkennen velen de witbloeiende vorm ook vanuit Nederlandse wegbermen. Het duizendblad is een prachtige plant voor een kleurrijke border met schermvormige bloemen. Van oudsher is de gele achillea bekend. Deze werd vroeger (toen ik nog een jongetje was) door mijn moeder gebruikt in droogboeketten. Inmiddels is er een scala aan soorten ontwikkeld. Helaas zijn velen niet langlevend.

Verzorging

De achillea houdt van een goede doorlatende grond en een standplaats in de volle zon. De plant breidt zich uit door kleine uitlopers en na enkele jaren kunnen er aardige plakaten ontstaan. Het advies is om de plant elke 2/3 jaar op te nemen en te scheuren om de groei er in te houden. Toch willen ze wel eens na een natte koude winter het  begeven.

De achillea millefolium soorten kunnen zich uitzaaien. Vandaar het advies om na de bloei de bloemen weg te halen, zodat ze geen zaad kunnen verspreiden. Vaak valt dit zaad in de plant, maar de zaailingen zullen afwijkende, vaak minder aansprekende, kleuren hebben.

Gebruik in de border

Écht planten voor plaatsen op doorlatende (zand)gronden.  Ze worden ook toegepast in prairiebeplantingen wat ook wel voor de hand ligt gezien het natuurlijke uiterlijk. Gezien de grote variatie in bloemkleuren zijn er veel toepassingsmogelijkheden.

De bloemschermen versterken een horizontaal beeld in een beplanting.

Hoogten varieert van 40 cm tot zo’n 120 cm, afhankelijk van het soort.  

 

 

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST