Activiteiten & Actueel

In 1990 hebben we een ontwerp laten maken bij De Tuinen van Appeltern.
Het perceel is totaal - met huis, schuur en tuin ± 4000m².
Laat tuinieren 2015 maar komen na een zachte winter, want we hebben nogal wat vorst gevoelige planten in onze tuin.
In de lente moet er flink geruimd worden. Als vrouw houd ik van opruimen. Pieter, mijn man, kiest voor alles laten liggen zodat het afval verteert, wat goed is voor de structuur van de grond.
Om eerlijk te zijn kies ik daar nu ook voor. Maar zien wat er van terecht komt.

Het fijne van zo’n tuin is dat je er minder werk aan hebt. Hij wordt beter, diervriendelijker en er blijft meer tijd over om van het resultaat te genieten. In de natuur gebeurt alles in een kringloop en maakt alles zichzelf schoon.
Het gazon is geverticuteerd en met- kalk, magnesium en kunstmest bestrooid.

Elk jaar staan we voor de vraag: wat doen we dit jaar met de tuin? Wat komt er in en wat wordt er vervangen?
Op de ruilbeurs van 18 april - met schitterend weer, goede organisatie en verzorgde aanvoer - kreeg ik de Monarda didyma “Jacob Cline” - meeldauw bestendig en met de kleur rood. Onze buxus is ziek en moeten we behandelen met Health Mix van Top Buxus, een middel dat indirect de schimmelziekte bestrijdt door de plant weer krachtig te maken.

 

De buxus hagen vormen juist het aangezicht van onze tuin. Is het een kwestie van moed houden, of is hoop uitstel van teleurstelling?

Ieder jaar op 25 april beginnen de rododendrons te bloeien, gevolgd door de geurende Azalea Mollis, Alium Giganteum en - IJslandse papavers met franje’s. Dat wordt een bloemenpracht tot dat de vorst weer komt.

Na 25 jaar is het gazon op zijn retour; het is niet meer wat we ervan verwachten.
Niks zorgeloos genieten van het mooie weer. Een blik op het gazon laat Pieters handen jeuken; het gazon moet vernieuwd worden. Na veel zwoegen en zweten in de eerste zwoele dagen van deze droge zomer heeft de tuin weer zijn originele kleur terug. Het strakke gazon met strakke kanten moet nog komen. Het is afwachten of het “Engels gazon royal graszaad” een goede keuze is geweest. Terug van een weekje Italië zegt Fleur, ons kleinkind: Het is hier net als in Italië”. De palmen, Tamarisk, Cornus, vijgenbomen, Phormium’s met drie meter lange bloemstelen, boompapaver, agapantus, crocosmia, bougainville, dahlia’s, anemonen; alles bloeit en de geur van de lelies overheerst de tuin.

Lopen we samen door de tuin fluiten de merel en de lijster, kwaken de kikkers en zien we dat de egel is geweest. Dan reageert ons brein met een vonkje dopamine, (het gelukshormoon)- en voelen we ons helemaal senang.

    

Veel tuinplezier,
Greet Verstraaten

Ik geef de pen door aan Arnold en Riet Kleijberg.

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST