Groentips & Groeninfo

Molucella laevis

Soort  : Molucella laevis
Door  : Jacques van Gerven

Molucella laevis wordt meestal “Klokken van Ierland” of “Irish Bells” genoemd. In tegenstelling tot die populaire naam heeft het plantje echter helemaal niets met Ierland uit te staan. De plant komt oorspronkelijk uit de regio Turkije/Syrië/Caucasus, het westelijke deel van Azië dus.
Het is een sierlijk groeiende  eenjarige, die een waardevolle aanvulling kan zijn op de vaste planten en struiken die meestal de hoofdmoot van onze tuinbeplanting vormen.  Molucella hoort thuis in de familie der lipbloemigen en is nauw verwant aan de munt.

In de meeste tuincentra zul je dit plantje vergeefs zoeken in het voorjaar. Meestal vind je de volgroeide bloemtrossen echter wel bij de bloemist. Het is namelijk een opvallende, sierlijke bloem die op de vaas heel lang goed blijft. Je kunt de bloemen ook prima drogen om in droogboeketten te verwerken.
Ook in de border is het een opvallende verschijning die makkelijk te combineren valt.

De bloeiwijze bestaat uit groene, fijn geaderde, schelpvormige, hoge bladeren, die in dichte kransen aan de onvertakte, kaarsrechte stengels zitten en de onopvallende witte bloemetjes trechtervormig omsluiten.
Een waarschuwing is daarbij op zijn plaats: aan de voet van die schelpvormige bladeren staan kleine naaldjes die venijnig prikken!! Daartussen steken ronde, gekerfde bladeren aan lange stengels uit. De hoogte van de volgroeide plant is afhankelijk van de soort.  Zaadbedrijven verhandelen de plant ook wel onder de naam ‘Iers klokje’.
De plant bloeit vanaf juli tot de vorst.
Wanneer je de bloemtakken laat staan verteren de onderste “klokken” zodat alleen de fijne nerven van het schutblad overblijven, terwijl boven aan de stengel nog steeds nieuwe klokken met bloemen gevormd worden.


Als snijbloemen passen ze uitstekend in bonte zomerboeketten, maar hun aparte bloemen kunnen ook bloemstukken voor officiële gelegenheden verrijken. Haal voor dit doel altijd de bladeren van de stelen, zodat de schelpvorm van de bloemen beter uitkomt.

Standplaats:
Klokken van Ierland zijn buitengewoon veelzijdig toepasbaar. Perken en borders krijgen door hun aparte vorm een vrolijk aanzien. Met hun hoogte van 60 tot 100 cm vinden ze evengoed een plekje tussen vaste planten als op de achtergrond van een bed bonte zomerbloemen. Hun frisgroene kleur harmonieert met alle andere kleuren en maakt contrasten minder scherp. Aan de rand van een vijver of bij een beekje vormen de hoge stelen een interessante combinatie met Maskerbloemen (Mimulus). Ze mogen niet te vochtig staan. Om goed te bloeien hebben klokken van Ierland een warme, zonnige plek nodig. Doorlatende, voedselrijke grond.
Zelf zaaien:
Zaai het zaad tussen februari en april uit in kistjes.Verspeen de zaailingen, zet de plantjes half mei buiten. Vanaf eind april kunt u ook direct buiten zaaien. De planten bloeien dan vanaf augustus.
Tip: Het zaad kiemt beter wanneer u het voor het zaaien een paar weken in de koelkast bewaart!

Zaden verzamelen:
Laat (aan het einde van de zomer) een paar takken lang genoeg staan zodat zaad gezet wordt, wanneer de klokken bruin verkleuren en beginnen te veranderen in “filigraan” is het zaad rijp. Per bloem worden er 4 zaden gevormd die je makkelijk uit de klokken kunt verzamelen, maar pas daarbij wel op voor de eerder genoemde naaldjes die gemeen kunnen prikken! Het verzamelde zaad kun je de 2 daaropvolgende jaren gebruiken, maar daarna verliest het snel aan kiemkracht.

meer

 

 

 

14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923