Groentips & Groeninfo

Nemesia cheiranthus

Door  : Jacques van Gerven

Nemesia cheiranthus wordt ook wel eens “vallende sterren” genoemd.
Het is een plantje dat afkomstig is uit Zuidelijk Afrika en behoort tot de familie van de Scropulariaceae. Tot deze familie behoren onder andere ook de maskerbloem (Mimulus) en muurleeuwenbek (Cymbalaria muralis).
Wie de bloemen van de Nemesia ziet begrijpt meteen hoe de naam “vallende sterren” tot stand is gekomen. De bloemen bestaan uit slanke witte bloemblaadjes boven op een gele lip, soms met een paarse markering op die lip. Er zijn enkele variëteiten van de soort. Meestal vind je zaden van de “Masquerade” of van de “Shooting Star”. Andere cultivars zijn veel zeldzamer in de handel.
Het plantje wordt 20 tot 30 centimeter hoog en bloeit vanaf juni tot in de herfst met geurende bloemetjes. De geringe hoogte en de lekkere geur maken het plantje een aanrader voor een randje langs de border, bij voorkeur dicht bij het terras.

Deze grappige eenjarige kun je vanaf maart binnen voorzaaien (kiem-temperatuur 20 °C) op een lichte plek. Voor een beter kiemresultaat kun je het zaad voorafgaand aan het zaaien een week in de koelkast leggen, daamee doorbreek je de natuurlijke rustperiode van het zaad. Haal dan de zaadjes kort voor het zaaien uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.
Zaai in een luchtig grondmengsel, eventueel verrijkt met perliet, en druk het even aan. Vervolgens afstrooien met een fijn laagje scherp zand. Houd de grond vervolgens vochtig, maar niet nat. Nevel indien nodig met een nevelspuit.
Na 1 á 2 weken komen de plantjes op en kunnen, indien nodig, verspeend worden als ze de eerste echte bladeren hebben.
Vanaf medio mei kunnen de plantjes op een warme en zonnige plek in de tuin of in potten op het tereras uitgeplant worden. De plant heeft een voorkeur voor licht zure grond, die niet uitdroogt maar ook niet kletsnat wordt.

Zaden kunnen onder meer bij Vreeken’s zaden in Dordrecht besteld worden.

 

 

meer

 

 

 

14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923