Groentips & Groeninfo

Determineren; een andere kijk op planten

Hoe vaak moet je niet bekennen dat je de plant die je ziet, tijdens bijvoorbeeld een wandeling, niet kent. Hoe vaak ken je zelfs de familie waartoe de plant behoort niet? Ken je alle in Nederland voorkomende plantenfamilies wel?

Het zijn niet alleen leken die zich hierin zullen herkennen, zelfs de wat meer ervaren natuurliefhebber zal zo nu en dan ook met deze vragen zitten.
De meest ervaren liefhebbers kennen niet alleen heel veel planten uit hun hoofd, maar weten ook hoe ze de naam van een plant, die ze niet onmiddellijk kennen, kunnen achterhalen. Dat doen ze meestal niet aan de hand van een plaatjesboek. Zij gaan systematischer te werk. Precies: determineren.
Aan de hand van gerichte vragen over plantenkenmerken komen zij tot de naam van de plant. Tegelijkertijd leren ze veel over de plant en zijn natuurlijke habitat en zo.

Veel kenmerken zijn duidelijk. De problemen ontstaan pas in een vaag gebied dat tussen de duidelijkheid ligt. Maar ook wat te verstaan onder een gevleugelde stengel? Wat is een doosvrucht en wat een nootje? Wanneer is een blad eirond en wanneer ovaal?

Een zestal IVN-afdelingen bezint zich op de organisatie van een cursus determineren. Relevante begrippen worden behandeld en uiteraard het determineren zelf. De flora van Heukels, in boekvorm of app, is de gids in deze cursus, die in het voorjaar van 2017 wordt gegeven.

Dit laatste klinkt vrij definitief, is het echter niet.
Als organisatoren willen we weten of er überhaubt voldoende belangstelling is. U kunt ons dat laten weten door zo spoedig mogelijk een emailtje (ivn_cuijk(at)hotmail.com) te sturen.
Dit is echter geen aanmelding, dat kan alleen als er voldoende belangstelling is en wij u laten weten dat inschrijving mogelijk is.

meer

 

 

 

15
Jul
Knollentuin zonder ziel
12
Jul
foto’s voor de stortbuien van vandaag