Groentips & Groeninfo

Astilbe (prachtspirea)

Astilbe

Door  : Marcel de Wagt

Algemeen
Het heeft wel even geduurd voordat de astilbe een plekje kreeg in het sortiment van onze kwekerij. Op de één af andere manier associeerde ik ze met wel héél erg oubollig. Normaliter ben ik daar niet vies van, en vind dat juist dé reden om een soort op te nemen in onze collectie. Maar bij de astilbe duurde dat wel wat lang. Met name de toepassing van de prachtspirea’s in recente tuinontwerpen waarbij ze in opvallende kleuren werden toegepast heeft mij overgehaald.
De meeste soorten komen uit oostelijk Azië. De botanische soorten komen we weinig tegen in de tuin.
In de tuin gebruiken we vooral hybriden. De Duitser Georg Arends (1863-1952) kweekte (ontwikkelde) verschillende Arendsii-hybriden.
 
Verzorging
Astilbe is geen lastige tuinplant. Het best komen ze tot hun recht in de halfschaduw. Geef ze een vochthoudende en humusrijke grond die niet uit mag drogen. In de winter hebben ze een hekel aan een drijfnatte bodem.
Extreme hoge temperatuur verkorten de bloeiduur, zet ze dus het liefst op een koele plek in de tuin. Scheuren kan prima in het voorjaar (maart/april). Om de groeikracht op pijl te houden is het aan te bevelen de planten elke vier tot vijf jaar te scheuren.
Astilbe is goed winterhard.

Gebruik in de border
Door de pluimvormige bloeiwijzen brengt de Astilbe juist verticale accenten aan. Ze worden vaker in groep toegepast. Wat mij betreft is groepsbeplanting goed mogelijk voor de soorten tot 80 cm hoogte. Met name de nog hogere soorten met soms meer overhangende pluimen kunnen ook prima solitair toegepast worden. Daarnaast vind ik het typisch planten die ook in de buurt van water (vijver) prima tot hun recht komen. Qua kleuren is het aanbod heel groot, van wit naar roze, rood en purperachtig. Variërend van zachte tot hele felle kleuren.

 

 

meer

 

 

 

14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923