Groentips & Groeninfo

Epimedium (Elfenbloem)

Epimedium sulphureum

Door  : Marcel de Wagt

Algemeen
Op het moment dat ik deze beschrijving schrijf ben ik net een paar dagen terug van de Tuindagen van Beervelde (begin mei 2016). Een prachtig park en een leuke beurs. Niet alleen vanwege de bezoekers, maar ook zeker door de onderlinge contacten met (Belgische) kwekers.
Eén daarvan is Koen van Poucke (www.koenvanpoucke.be/).
 
Een altijd terugkerend gespreksonderwerp is wel “die Hollanders” versus “de Belgen”, en dat steeds met een grote glimlach. Koen heeft een bijzonder uitgebreid sortiment schaduw plant en een enorme collectie epimediums. Maar het afgelopen jaar was toch wel héél apart geweest, “al die Hollandse kwekers denken dat de epimediums een rage gaan worden”. Koen had nog niet eerder zoveel epimediums aan Nederlandse kwekerijen verkocht. Een collega met wie ik veel samenwerk had mij ook al getipt dat de epimediums “hot” gaan worden. Een Tuingoed in Groningen die zich eerder specialiseerde in echinacea heeft nu de maand mei ook al uitgeroepen tot epimedium maand. Kortom, er broeit wat bij die “Hollanders”. Of wij nu ook allerlei capriolen uit gaan halen om deze schitterende schaduwplant in het zonnetje te zetten? Dat lijkt mij niet nodig

Het sortiment epimediums is enorm groot en breidt nog steeds verder uit. Enerzijds komt dat doordat tijdens expedities nog steeds nieuwigheden ontdekt worden. Daarnaast is een aantal kwekers bezig met het maken van kruisingen. Deze zorgen er in ieder geval voor dat de bloemen steeds groter en zichtbaarder worden. De planten komen van oorsprong uit Azië. En met name door introductie van Chinese soorten komen er steeds meer hoger opgroeiende soorten (tot meer dan een halve meter)

 

 

Epimedium sulphureum

Verzorging
Als je weet dat de planten uit bosrijke omgevingen komen dan is de standplaats in de tuin ook al direct duidelijk: (half)schaduw. Een aantal soorten weet zich overigens ook prima staande te houden met meer zon. De bloei ligt voornamelijk in de periode april-juni.
Om optimaal te genieten van de bloemen kan het oude blad het beste in februari of begin maart afgeknipt worden. Doe je dat niet dan bestaat de kans dat de bloemen te veel tussen het oudere blad verschijnen waardoor ze niet zichtbaar zijn.
Epimediums houden van een humusrijke grond, vochtig maar wel goed doorlatend. De meeste soorten gedijen ook prima op iets zurige of wat meer kalkrijke gronden.
Wat zeker in de eerste twee jaar heel belangrijk is dat is “geduld”. Deze planten hebben tijd nodig om te aarden. Ga dan maar uit van 6-9 planten per m2.

Gebruik in de border
Epimediums zijn langzaam groeiende vaste planten voor de schaduw of half schaduw. De meeste soorten zijn winterhard. Een deel van de soorten behoudt zelfs het groene blad gedurende (milde) winters. Na verloop van jaren vormen de planten grote pollen zodat ze prima “bodembedekkers” zijn op minder zonnige plekken.       

Sortiment
Het sortiment breidt nog steeds verder uit. En dat zal nog wel even doorgaan. De bloemen variëren in kleur, van wit naar geel, oranje, roze, lila en purper. Veel soorten zijn zelfs twee- of meerkleurig. Zeker het jonge blad wil gedurende één tot maanden nog wel een afwijkende kleur hebben, eventueel roodbruin-groen gevlekt. Na verloop van tijd worden ze wel weer groen.
De bloemhoogte varieert van 20 cm tot zelfs meer dan een halve meter.

meer

 

 

 

14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923