Groentips & Groeninfo

Agastache (dropplant)

Agastache (dropplant)

door :Marcel de Wagt

 “wrijf het blad maar tussen je vingers en ruik eraan, waar doet het je aan denken??”

Algemeen
Werkelijk een heerlijke tuinplant. Heerlijk in de zin van geurend. Maar ook vanwege de rijke bloei, de vele insecten die de bloemen bezoeken zowel overdag als wanneer het donker is. Ook heerlijk vanwege de vele kleuren waarin de dropplant inmiddels beschikbaar is. Valt er dan niets op aan te merken?  Natuurlijk wel. Zeker qua levensduur valt deze plant in de categorie “korter levend”. Naarmate de kleuren meer gaan richting geel-oranje-rood dan neemt de vitaliteit af.  En dat is niet alleen bij matige tot strenge winters. Daar staat tegen over dat de planten over het algemeen niet al te duur aangeboden worden en je voor een paar euro een rijke, heerlijk geurende bloeier in je tuin haalt.

Verzorging
De dropplant staat graag in de volle zon. Qua grondsoort heeft een doorlatende grond de voorkeur. Op leem of klei zullen ze het in de zomer prima doen. Maar doordat deze grond in de winter nogal vochtig is zullen de dropplanten vrij snel sterven. Controleer in het voorjaar of de slakken zich niet tegoed doen aan de frisse scheuten. Als de uitlopers circa 10 cm lang zijn is het zinvol om een deel van de uitlopers te toppen. Hierdoor gaat de plant meer uitstoelen. Als door een hete en drogere periode de dropplant in de maand juli er wat lusteloos bij staat dan kun de plant gerust voor de helft afknippen. Dit stimuleert weer de groei en zorgt voor een bloei explosie in de nazomer.
Gebruik in de border
De dropplant bloeit met aartjes. Dat betekent dat deze plant zich goed laat combineren met andere bloemvormen zoals de zonnehoed en de tuinphlox. Vanwege de aangename geur is het een goede plant om in de buurt van en terras te zetten zodat je regelmatig van de geur kunt genieten. De smaakvolle blaadjes en bloemen zijn ook prima te gebruiken ter garnering. Een plekje bij de keukendeur is ook wel zo handig. Maar het is ook een goede waardplant voor vlinders. De plant is voor de rest in veel soorten borders te gebruiken.  Ook valt ze prima te combineren met de meer mediterrane planten zoals lavendel, kattenkruid etc.
 
Sortiment
Oudere soorten zijn de lila Agastache Blue Fortune en de witte Agastache rugosa Alabaster. Al meer dan tien jaar is de iets donkere Black Adder zeer populair. Net als de Blue Fortune is deze soort redelijk goed langlevend. Sinds een paar jaar is een nieuw soort “Agastache Boa” in opkomst. Deze soort bloeit ook rijk lila blauw en heeft wat grotere aren. Daarnaast bestaan er nog oranje, roodachtige, roze en gelige soorten. Veel ervaring hebben we nog niet met deze soorten op de kwekerij. Positieve indruk hebben we inmiddels wel van Heatwave (gloeiend purper) en de roze Agastache Cotton Candy.

meer

 

 

 

14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923