Groentips & Groeninfo

Nigella damascena (Juffertje in het groen)

Door  : Jacques van Gerven

Iedereen kent wel het Juffertje in het Groen. Een bijzonder grappige eenjarige die je zowel voor de bijzondere vorm van de bloemen als voor de daarna volgende zaaddozen in de tuin kunt planten.
Van oorsprong komt dit plantje uit het Middellandsezeegebied en de Canarische eilanden. Wanneer je daar gaat zoeken naar de wilde plant verdient het aanbeveling om niet al te luchtig gekleed te gaan. Het plantje groeit voornamelijk in de beschutting van de meest doornige struiken van de Garide. Hierdoor heeft het ook meteen bescherming tegen het afgrazen door schapen en geiten die zo’n mals plantje niet versmaden. Daar waar geen begrazing is kun je het plantje ook op akkerland en braakliggende terreinen vinden.

Nigella is lid van de Ranonkel familie. De van nature helderblauwe bloemen hebben een bijzonder uiterlijk. De kelkbladen zijn net als het andere loof lintvormig vergroeid waardoor de plant zijn luchtige vorm heeft die hem zo geschikt maakt om als laagblijvende weefplant te gebruiken. De Engelsen noemen hem daardoor "Love in a mist".

De meeldraden van de bloem zijn eerder rijp dan de stempels. Op het moment dat de meeldraden rijp zijn staan de stempels nog recht omhoog zodat ze niet bestoven kunnen worden. Pas wanneer alle helmhokjes door bestuivende insecten leeg gemaakt zijn buigen de stampers naar beneden zodat ze bestoven kunnen worden door insecten die van andere bloemen komen met stuifmeel.

Na de bestuiving ontstaat een 3 cm lange "doosvrucht" met bovenaan vijf, ongeveer 7 mm lange, spleten waardoor de zaden kunnen ontsnappen. De zwarte zaden zijn gerimpeld en worden door de wind en door dieren verspreid.
Doordat de plant al lang in cultuur is, ze wordt al in Engelse Cottage Gardens sinds de 16e eeuw gecultiveerd, zijn er inmiddels rassen met afwijkende bloemkleur van wit via roze tot (donker)blauw.

Wilt u dit plantje zelf zaaien? U kunt het zaad ter plekke zaaien van april tot juni. De kiemtemperatuur bedraagt 18°-23°C. Na opkomst (7-21 dagen) kunt u het zaaisel uitdunnen op 15 cm.
Voorzaaien kunt u proberen, maar houd er dan rekening mee dat Nigella een plantje is dat heel gevoelig is voor wortelbeschadiging. Verspenen dient uiterst voorzichtig te gebeuren en u moet rekening houden met veel uitval, ook bij het naderhand uitplanten op de groeiplaats.

 

 

meer

 

 

 

14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923