Activiteiten & Actueel

Tuinreis naar Zuid Limburg, 2 september

Door Elly Meijnders, foto’s Piet Cuppen en Jacques van Gerven 

 

Wij gaan met de bus van Boxmeer naar Maastricht. Een flinke rit, met onderweg wat wetenswaardigheden die de chauffeur en Jacques van Gerven op een prima manier weten te vertellen. Wij zijn er op deze wijze gevoelsmatig dus eerder dan verwacht. Reisleidster Josine van Deurzen bewaakt de hele dag de tijden van in- en uitstappen. 
De Heerenhof in Maastricht
Deze tuin van 3000 m2 heeft duidelijk heren als eigenaar. Ze heten Jan en Jos, “de heren” van de Heerenhof. Ze wonen al 31 jaar samen op deze plek. “Als de zusters uit het klooster hier vlakbij op bezoek komen, vinden zij ons altijd “in den Heere”, grapt Jan in zijn toelichting.
Theateropleiding
“Wij hadden hier de boerderij bij het dorpje Heer. Er was alleen maar groentetuin, verder was er niets dat met een tuin te maken had. Onze theateropleiding stond aan de basis van het ontwerp van de tuin die toen 1800 m2 was. Wij waren maar amateurs en hebben de eerste 30 meter een tuintje met kippen en kalkoenen gemaakt. Toen we eenmaal waren begonnen hebben wij het groene virus gekregen. Wij zijn doorgegaan met het tweede gedeelte, de watertuin. Drie weken vóór de Kerst hebben wij de kalkoenen flink gevoerd en de nek omgedraaid. Voor de architectuur heeft iemand ons geholpen om zichtlijnen te maken. Tien jaar geleden konden wij de buren erbij kopen, dat was 1200 m2 erbij. Wij hebben daar eerst de tuin aangelegd. De huurders vertrokken uit het tweede huis en wij dachten wat moeten wij nu met dat doorgerookte huis doen? Jos en ik hebben de stoute schoenen aangetrokken en dit glazen huis neergezet met de bedoeling dat wij binnen en buiten gelijk in de tuin zijn. Een motivatie om de tuin goed in stand te houden. Ja, er is altijd werk te doen, dat is waar”. Maar hij grijnst er breed bij. 

Groene decors
De tuin is ruim honderd meter diep en er zijn verschillende tuinen aan elkaar geregen. In de Oude Tuin doen wij vol ontzag een rondje door de groene decors die door hun uitgesproken vormen en kleuren ieder tuindeel een ander karakter geven. De professionele folder van de heren van de Heerenhof vertelt:  “Tussen de coulissen van hagen, leibomen en fruitbomen staan elk seizoen weer andere juweeltjes in de spotlights. Achter de nostalgische kippenweide opent het piepende smeedijzeren hek naar “het Groene Theater”. Hier spelen we toneel en vieren we elk jaar de Zonnewende”.  Intussen heeft de Heerenhof zich gespecialiseerd in het ontwerpen van tuinen met een krachtige architechtonische vormgeving in combinatie met een weelderige gedurfde beplanting.
Lunch
Via de Witte Pauwen Tuin komen wij bij het hypermoderne H-house, het huis van glas waar de lunch wordt geserveerd. Eén van de twee witte pauwen is ontsnapt en loopt statig tussen onze tafels rond. Een bijzonder bezoek aan een verrassende tuin.

Kwekerij Bastin in Aalbeek.
Op tijd stappen wij weer in de bus op weg naar Aalbeek. Kwekerij Bastin omvat twee hectare glooiend terrein aan de rand van het centraal plateau in Zuid Limburg. Zij wonen en werken in hun 300 jaar oude carréboerderij. De Groei  en Bloei gasten haasten zich naar de kwekerij borders. Al gauw lopen er mensen rond met houten kistjes met hengsels waarin de planten uitpuilen. Ik scoor het reeds lang begeerde Koninginnekruid. Luilekkerland voor iedereen.  De borders hebben een uitgebreid en verrassend aanbod van planten. Uit de pot wordt nog iets gedronken of uit eigen zak een verrassend ijsje van eigen makelij gegeten. De planten worden met kruiwagens aangevoerd, onderin in de bus gestouwd en op naar de volgende tuin.

Merrigum in Neer
Liesbeth en Bert Uijtewaal hebben een tuin van 8000 m2 met Australische planten en bomen. Heel bijzonder. Liesbeth vertelt: “Ik was voor studie in Australië. De planten zijn  daar heel anders dan hier. Leerachtige bladeren, weinig kroonbladeren, veel meeldraden. Australië heeft echt een heel eigen flora. Wij hebben het hier allemaal geplant als kleine boompjes. Het is heel leuk om te zien hoe hard alles groeit”. Ze wijst: “Deze Albizia julibrissin, de Perzische slaapboom, is nu drie jaar oud”. Ze laat vruchten zien, prachtige kunstwerkjes zijn het, zaaddozen van de Banksia. “Er zitten ook mooie zaaddozen aan de Eucalyptus”. Ze pakt een plant met oranje zaden en laat hem zien. Interessant is haar uitleg hoe de zaden na bosbranden weer openbarsten en er veel nieuwe planten groeien. Heel veel orchideeen gaan pas na een bosbrand bloeien.

Arboretum
Wij doorkruisen de tuin met zijn 900 verschillende Australische plantensoorten uit ruim 100 geslachten en 28 families. Merrigum heeft ook een prachtig arboretum met een schitterende vijver. Liesbeth vertelt onderweg boeiend over de planten en doet een boekje open over de problemen die zij meemaken met ons wisselend klimaat. Een heel mooie tuin met bijzondere planten en bomen!
 
De reis van Neer naar Boxmeer wordt wat slaperig gedaan. Veel indrukken opgedaan. En het tijdschema van Josine klopt gelukkig helemaal. In Boxmeer de planten uitgeladen en op weg naar huis na een prima tuinreis.

meer

 

 

 

16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915
13
Aug
Beter met planten - Blik op de Tuin no. 914