Groentips & Groeninfo

Rubriek “Vanuit de Tuin…Op het Bord”
Door: Jacques van Gerven

Laat ik beginnen met te vertellen dat ik niet zo’n “keukenprins” ben, ik laat meestal de eer aan mijn vrouw Mariëtte.

Wij zijn beiden dol op Griekenland en ook op de Griekse keuken.
Het is niet eenvoudig om hier in Nederland de smaak van die keuken met zijn vele door de zon geblakerde verse kruiden te evenaren. Gelukkig hebben we een paar recepten die we ook hier thuis kunnen maken en die de smaak van de mediterrane keuken benaderen.

Beide recepten zijn voor 2 personen, kookt u voor meer dan kunt u de hoeveelheden aanpassen

Πατάτες – “Patates”

Een van die recepten luidt als volgt:
- 350 gram geschilde aardappelen
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels olijfolie (liefst extra virgine)
- 3 á 4 takjes verse Rozemarijn

Snijd de geschilde aardappelen in plakjes van ca. 5 mm, was de schijfjes en blancheer ze kort (1 á 2 minuten).
Laat de schijfjes afkoelen en dep ze droog.
(Heb je geen zin in al dat werk: koop dan een pakje aardappelschijfjes uit de supermarkt).

Doe de Olijfolie en de geperste knoflook in een kom en voeg de aardappelschijfjes toe.
Roer dit goed zodat alle schijfjes rondom een jasje olie met knoflook hebben en laat dit 10 minuten intrekken.

Spreid de aardappelschijfjes op een bakplaat en leg er de gewassen takjes Rozemarijn op.

  

Plaats de bakplaat in een op 200°C voorverwarmde oven en bak ze ca. 35 á 40 minuten totdat ze goudbruin zijn (de Rozemarijn kunt u nu verwijderen).
Combineer de “Patates” met een frisse boerensalade:

"Χωριάτικη"- Choriatiki (boerensalade)

- 1/2 komkommer geschild en in plakjes
- 1 (rode) ui in halve ringen
- 1 groene paprika in reepjes
- 2 tomaten in partjes
- 6 olijven
- 1 theelepel oregano
- 100 gram Féta kaas
- 2 eetlepels Olijfolie
- ½ eetlepel azijn
- zout

Doe de tomaten, paprika, komkommer en ui op een diep bord, schaal of in een slakom.
Olijfolie en azijn erover gieten, zout erover strooien.
Alles goed door elkaar mengen zodat de olie en azijn goed verdeeld zijn. De feta in het midden boven op de salade leggen en daarover de oregano strooien.
De olijven rondom de salade leggen.

"Καλό σας όρεξη"- eet u smakelijk

Maria van Elst houdt ook van lekker eten.
Ik ben eens benieuwd wat zíj voor lekkers op tafel zet….

 

 

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST