Activiteiten & Actueel

Terugblik tuinreis naar Yorkshire

Tekst en foto’s Will Roeffen

De commissie tuinreizen heeft voor dit jaar een 6-daagse tuinreis naar Yorkshire, het lake district en het Peak district georganiseerd. Vanuit de opstapplaats, station van Cuijk, reden we met de bus naar Rotterdam Europoort om in te schepen, vervolgens ‘s nachts varend naar Hull en van hieruit met de bus verder richting Yorkshire.

Onze eerste reisdag in Engeland ging naar Renishaw Hall met prachtige beplantingen in deze tuin, die niet voor niets meerdere onderscheidingen in de wacht heeft gesleept, vervolgens naar Ripon voor een bezoek aan de fraaie tuin en huis van Newby Hall.

Tweede reisdag vertrek naar Skyreholme voor een bezoek aan Parcevall Hall Gardens. Vervolgens vertrek richting Harrogate voor een bezoek aan RHS Harlow Carr Garden, en tenslotte naar York voor een stadsbezoek met rondleiding.

Derde reisdag vertrek naar Breezy Knees Gardens in Warthill. Vervolgens naar Malton voor een bezoek aan Scampston Walled Garden die ontworpen is door Piet Oudolf en voorzien van hedendaagse vakken met vaste planten en grassen naast de meer traditionele beplantingen.  

En tot slot nog de tuin van Vanessa Cook, Stillingfleet Lodge Garden.

Onze laatste reisdag in Engeland ging terug van Leeds, waar we steeds in het Queens hotel hebben overnacht, richting het Peak district met een bezoek aan Chatsworth House. Dit landgoed behoort zonder meer tot ‘Britain’s Greatest Gardens’. Los van de tuinen was ook het interieur van dit indrukwekkend huis meer dan de moeite waard voor een bezoek. Hierna vertrek richting Harwich, maar niet voordat we nog bij Wyken Hall niet alleen van de tuin, maar ook van een tea met ‘Wyken carrot cake’ te hebben genoten.

Daarna melden bij de Stena Line gevolgd door inscheping aan boord.
Deze reis naar Yorkshire combineerde schitterende golvende landschappen met fascinerende tuinen. Door de deels begroeide heuvels met rotsen leek grote gedeelten van Yorkshire onaangeraakt door de moderne tijd en ook menige tuin versterkte nog eens dat idee. Ook wist onze reisleider, Piet Boersma, op boeiende en humoristische wijze ons van alles te vertellen over wat er allemaal groeit en bloeit, over tuininrichting en het onderhoud, maar ook over de vorsten, die over Engeland hebben geheerst en de daarbij behorende intriges. Terwijl hij prachtige verhalen vertelde, stuurde onze chauffeur ons met zekere hand veilig door het prachtige landschap.  Het was een goed georganiseerde reis met een luxe touringcar met ervaren chauffeur en ook mede door de ervaren reisleider Piet Boersma en onze organisator Josine van Deursen werd deze reis een groot succes.