Op stap met de tuincoach bij de voorzitter

Door: Jeanne van Rijs

Zondag 26 mei 2019
Aanvang: 10:00uur
Waar:    Boskamp 28, 5434SX Vianen NB
Voor wie:  Alle leden en niet leden
Kosten:  Leden gratis en niet leden €4,50 (incl. koffie/thee met wat lekkers)

Na het succesvolle eerste jaar van deze activiteit gaan we ook dit jaar hiermee door.

Op 26 mei a.s. gaan we een bezoek brengen aan de tuin van onze voorzitter, de heer Will Roeffen, in Vianen. Will heeft in het verleden een tuinontwerpcursus gevolgd bij tuinarchitecte Jeanne van Rijs van Oxalis Tuinontwerpen uit Sambeek. Onder haar deskundige leiding lopen we door de tuin en zien we hoe Will zijn kennis in praktijk heeft gebracht.

In het voorjaar van 2002 werd begonnen met de verandering van het weiland naar een tuin.
Ik deelde het weiland grofweg in tweeën.
Het eerste dicht bij het huis en tuinkamer gelegen en het tweede wat meer van het huis vandaan, beide ongeveer 2200m2 groot. Dat tweede weiland zou nog 4 jaar schapenwei blijven.
Na eerst een cursus tuinontwerpen te hebben gevolgd ontwierp ik de tuin zelf waarbij mijn keuze niet viel op een strakke moderne tuin maar een romantische tuin, met schaduw en zonneborders en pergola’s met rozen en clematissen.
Het groot grondverzet begon begin 2004 met het omploegen van de grond voor een bossingel en het uitgraven van een grote vijver gelegen nabij het terras en tuinkamer.

Zoals het vaak gaat, kwamen de ideeën voor het tuinplan uit boeken, tijdschriften, bezoeken van andermans tuinen, reizen en eigen ervaring. Langzaam aan kwamen de ideeën boven hoe de tuin verder in te delen.

Zo ontstond er een voortuin die via een hekje overgaat in de grote tuin met rozenboog en pergola’s. Er werd een bamboe hoek ingericht, een hoek met Cornussen, Rododendrons, fruittuintje, rotstuin, tropische tuin en nog meer van deze kleine hoekjes maar bovenal is de blikvanger de grote vijverpartij.

In het voorjaar van 2008 werd het tweede weiland omgevormd naar een natuurlijke tuin met hoogteverschillen en een natuurlijke vijver.

Voor mij betekent tuinieren: vrijheid, ontspanning, je hoofd leegmaken, alles om je heen vergeten en alleen genieten van de natuur.

Het begin
Tuinieren op een balkon, op 10 hoog