Land van Cuijk

Verrassende tuinen dagreis 17 augustus 2019.

 

door Elly Meijnders
Coördinator Josine van Deurzen weet ons steeds weer te verrassen met tuinen van verschillende aard en met een afgewogen en bijzonder verwenpakket op het gebied van de versterking van de inwendige mens. Zo ook op zaterdag, 17 augustus.
“De tuin in het bos” in Maarheeze.
Een landschappelijke tuin die onderdeel uitmaakt van het landgoed “Kamersven”. Een rustige, schaduwrijke tuin. Wij zijn te gast bij Hannie en Wim Guns en krijgen koffie met appelgebak. Ze hebben de tuin zelf aangelegd en doen ook alles zelf. Wim blijkt heel handig met zijn handen te zijn. En dat niet alleen, hij is ook zeer muzikaal. Sinds zes jaar hebben zij twee keer per week tuinbezoekers en diverse optredens in het door Wim aangelegde kleine amfitheater achterin de tuin. Ik zit met Wim op het aangestampte zand in het theater en hij vertelt: “Ik speel basgitaar in onze band. Ik koester dit: het met elkaar muziek maken. Je bent gezegend als je dat kan. Hier vinden wij twee hobby’s bij elkaar, namelijk natuur en cultuur. Er was hier een cirkel van zeven meter hedera, daar heb ik het theater van gemaakt. Ik heb de taxushagen laten staan en de hedera opgeruimd. Binnenkort krijgen wij hier Lenny Kuhr. En als het hier regent hebben wij boven nog een binnen theater”.
Heel bijzonder en heel herkenbaar dit leven van Hannie en Wim. Ik had ook zo’n muzikale en creatieve echtgenoot.
“Het Arendsnest” in Bocholt/België.
De bus met capabele chauffeur Maurice aan boord rijdt de grens over naar Bocholt. Het Arendsnest is 80 are groot, is een romantische kijk- en wandeltuin en heeft een verzameling van 2000 heesters en vaste planten. Gastvrouw Vicky Slegers vertelt dat zij beschikken over veel bijzondere bomen en struiken. Ronddwalend zie ik een schoffeltuin en rijd ik onder een berceau met potten met hosta’s. Merkwaardig dat de hortensia’s zo goed bloeien onder de bomen. Zij hebben vast veel water gegeven de laatste tijd. Het is heel sfeervol, er bloeit best veel. Ik zie floxen, vlinderstruiken en Chelone obliqua, de schildpadbloem. Het tuinhuis achterin is fraai gedekt met koffie en mooi serviesgoed. De gehele tuin biedt een sfeervolle inrichting met overal bankjes en bakken met bloeiende planten.
“De Mesenhof” in Bergeijk
Alles en iedereen heeft hier Mees in zijn naam, tot en met de hond toe. Eddy en Marion Vermeesen hebben een diepe tuin van 3000 m2. Eddy meldt dat het dit jaar geen fijn tuinjaar was. “Tegen 42 graden kun je niet vechten, het is nu al herfst in onze tuin. Ja, wij zijn twee keer op tv geweest met de tuin. Best grappig, je vertelt 10 keer hetzelfde verhaal voordat het goed wordt gevonden. De tweede keer was met Kerst, dat was heftig, ze waren hier om 09.00 uur ’s ochtends en gingen ’s avonds op dezelfde tijd weer weg”.
Ondanks de droogte bloeit er nog heel veel in deze tuin. Wij krijgen een zeer verzorgde lunch en veel mensen schaffen zich planten aan. In de bus wordt druk nagepraat over de aankopen. Een prachtige tuin, hoor ik om me heen.
“De Tinteltuin” in Eersel.
Weer iets heel anders. Een pluktuin, dus ik schaf mij een mooi boeket aan, dat de eigenaresse voor mij samenstelt en zorgzaam in het water zet. Wij dwalen wat rond tussen de vele bloemen en fruit- en notenbomen. Helma ontdekt een rups van de Koninginnepage, prachtig. Op het terras genieten wij van lekkere tapas en een drankje.
Met een voldaan gevoel over alle indrukken gaan we in de bus op huis aan. Het was weer een mooie dag. Dank je wel.