Land van Cuijk

“We hebben een rupsenplaag in de vijver, balen al die gaatjes”

 

Anja Martens, die in de Begijnenstraat 8 in Boxmeer woont, staat uitgebloeide rozen in de voortuin af te knippen als ik aan kom lopen. De witte rozen bloeien nu tegelijk met de lavendel en vormen  een mooie combinatie. We gaan in de schaduw zitten op het achterterras.

 

Hoe lang wonen Anja en haar man Renee hier? En onderhouden ze samen de tuin?

“We wonen hier 13 jaar. De tuin is niet groot, 10 x 12, maar wel lekker beschut. Renee helpt mij met het zware werk, met de leibomen bijvoorbeeld. Verder doe ik de tuin grotendeels zelf. We hebben hem zelf aangelegd, ik heb de cursus “Ontwerp je eigen tuin”gedaan. Ik wist dat ik een zitje hier wilde en daar achterin, hoe ik de wandelpaden wilde, geen smalle paadjes, want ik wilde potten kunnen zetten. En zo groeide het ontwerp en de indeling. Een paar keer getekend  en toen zijn we de zomer daarna begonnen. Eigenlijk was hij toen in drie weken klaar, alleen voor de verharding hebben we iemand ingehuurd”.

Ben je het ergens niet mee eens of vind je dat er een blunder is gemaakt ?

“Die Lampenpoetsers (grassen, red.) waren een advies van de cursusleiding. Achteraf ben ik het met die plek niet eens, want die hebben veel meer ruimte nodig. Als ik dat had geweten had ik het pad anders gelegd. En nu strijden we tegen een rupsenplaag in de vijver, ik baal verschrikkelijk van die gaatjes in de plompenbladeren. En we hebben vier keer geprobeerd rozenbogen te maken, dat is niet gelukt, zelfs niet met advies uit Lottum. We hebben er nu kamperfoelie tegen staan en dat gaat beter”, besluit Anja.

Toch de moeite waard om een tuin te hebben, Anja ?

“Ja zeker, ik vind heel veel mooi. Kijk, hier heb ik nog een stuk waar ik wat hoogte wil hebben, vind ik een beetje kaal. Daar moet nog een boom komen. Ik hoop dat mijn bezoekers advies kunnen geven wat  voor soort boom ik daar het beste kan planten. Ja, ik kan niet zoveel in de tuin werken als ik zou willen. Wij werken nog iedere dag, ik in de bakkerij bij Jan Linders en Renee op de kaasfabriek van Campina in Rijkevoort”.

Renee komt ons begroeten. Anja is zo’n bofferd met een man die graag kookt. Hij braadt kip en geeft er roerbak bij. Te druk dus en Anja gaat alleen op de foto.