Land van Cuijk

Vanuit de tuin op het bord

Door: Maria van Elst

Hier al een recept voor de komende herfst en winter. Voor de ree poulet kan ook rundvlees gebruikt worden. Dit is ook erg lekker.

REESTOOF.

Bereiding 120 min.

Ingrediënten voor 4 personen:
- 800 gram ree poulet
- Handje vol gerookte spekblokes
- ½ winterpeen
- 250 gr. Champignons
- 2 middelgrote uien
- 2 tenen knoflook
- 200 ml. Rode wijn
- 250 ml. Wildfond
- 150 ml. Slagroom
- Maïzena
- 3 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 eetlepel bruine suiker
- 2 dikke plakken kruidkoek
- olie en klontje roomboter
- Peper en zout naar smaak.

Voorbereiding:
Haal de ree een half uur voor je start met koken uit de koelkast en dep droog met keukenpapier. Snijd het vlees in blokken van 3 cm. Snijd de ui in kleine blokjes, als ook de look. De champignons in plakjes en de winterpeen in smalle plakjes.

Bereidingswijze:
Zet de pan op het vuur met de olie. Voeg de spekblokjes toe. Als de blokjes beginnen te kleuren, gaat de roomboter erbij en wordt de ree toegevoegd. Op hoog vuur het vlees bruin bakken. Als het vlees bruin is gaat de ui en look erbij. Na even aanzetten kan ook de peen erbij. Na 1 minuut champignons toevoegen.
  
Na weer een minuut -  zorg dat het vuur hoog staat – de wijn erbij. Als de wijn walmt en daarmee de alcohol verdampt is, gaat de fond erbij. Het vuur kan nu lager. Voeg de kruiden, suiker en kruidkoek toe. Zet de pan op de laagste pit met de deksel erop. De stoof zal zo’n drie uur nodig hebben om te garen. Roer ieder kwartier even in de pan. Na 3 uur gaan de schotel afronden. Doe ongeveer de helft van de slagroom in een bakje. Voeg 1,5 eetlepel maïzena toe er roer met een vork.

Voeg dit mengsel toe aan de stoof en breng aan de kook. Nu op gevoel bepalen of de stoof dik genoeg is. Voeg overgebleven slagroom toe of maak nogmaals een papje van slagroom en Maizena.
Serveer met aardappelpuree en rode kool.

Carolien van Rosmalen, jij houdt ook van lekker eten. Schrijf jij het volgende recept?