Land van Cuijk

Bloembollen planten

 

Bollen, knollen & wortelstokken

 

Bloembollen kondigen de seizoenen aan. Zodra het sneeuwklokje met z'n kopje boven de grond uitkomt is de lente in aantocht. En als de Alliums in bloei staan is het bijna zomer!

 

Vanaf september tot half november is er weer volop keuze in voorjaarsbloeiende bloembollen. Deze bollen kunnen vanaf eind september tot eind november weer in de tuin uitgeplant worden. Wanneer de bloembollen precies geplant moet worden hangt af van het bolgewas en het moment waarop ze in bloei komen. Vroege bloeiers worden over het algemeen als eerste geplant, late bloeiers als laatste. Tot die tijd moeten ze op een koele en droge plek bewaard worden.

 

Plant de bloembollen bij voorkeur in een wat zandige, voedzame en goed waterdoorlatende grond. Bloembollen mogen niet te lang nat blijven, voeg daarom een flinke schep grit toe aan het plant gat en aan de grond waarmee de bollen worden bedekt.

 

Over het algemeen worden bloembollen in een gat geplant dat drie maal zo diep is als de bollen hoog zijn. Voor een bol van vijf centimeter hoog maak je dus een gat van ongeveer vijftien centimeter diep, bovenop de bol komt dan twee maal de hoogte van de bol aan aarde. Plaats bloembollen met de punt naar boven en de wortels naar beneden in het gat en bedek ze met aarde en grit en druk voorzichtig aan. Wanneer de grond erg droog is de bollen direct na het planten water geven zodat de beworteling meteen op gang komt. Na het planten niet meer over plaatsen lopen waar zojuist bloembollen geplant zijn!

 

U kunt de bloembollen per stuk planten met een schepje of met een speciale bollenplanter. Maak voor grotere oppervlakken een ruimer plant gat en plaats hier een aantal bollen in. Hoe groter het aantal bloembollen hoe groter het effect! Plant de bollen daarom bij voorkeur in groepjes van minstens vijf tot zes bollen of verdeel zo’n 25 tot 50 bloembollen regelmatig en in groepjes over de tuin. Geef elke bol wel voldoende ruimte.

 

BLOEMBOLLEN IN POTTEN
Bloembollen kunnen ook in bloembakken worden geplant, ook dan de bollen pas vanaf eind september planten. Zorg altijd voor nieuwe (biologische) potgrond met voldoende voedingsstoffen en voeg aan de potgrond één derde deel grit toe. Leg een laag grind of scherven onderin de pot zodat een teveel aan water goed kan weglopen.

 

Voeg een laag aarde toe aan de pot, tot 18 centimeter onder de rand van de pot.
Leg de bollen met de punt naar boven in de pot, de bollen moeten ongeveer 7 centimeter van elkaar af liggen. Vul de pot met aarde tot 3 centimeter onder de
rand van de pot. Druk de aarde voorzichtig aan en strooi er desgewenst nog wat grind
op en giet daarna water over de aarde zodat de beworteling van de bollen meteen
kan beginnen.

 

VERWILDERINGS- OF STINZEBOLLEN
Verwilderingsbollen kunt u na het planten jarenlang in de grond laten zitten, elk jaar komen ze dan in het voorjaar weer opnieuw op.

Vrijwel alle botanische tulpen (wildtulpen), krokussen, druifhyacinten en narcissen kunnen na het planten in de grond blijven zitten. Wildtulpen en narcissen moeten meestal wel op een warme, liefst zonnige en beschutte plek geplant worden.

 

NA DE BLOEI
Bloembollen die niet geschikt zijn voor verwildering moeten aan het eind van de bloeitijd, zodra het loof helemaal afgestorven is, uit de grond worden gehaald.

 

Trek de bollen pas op als het blad geel is en laat de bollen goed nadrogen, wrijf dan de opgedroogde aarde voorzichtig van de bollen. Verwijder de rest van het loof pas als het helemaal droog is.

 

De bollen die voldoende groot zijn (minimaal 8 tot 9 centimeter in doorsnee) kunnen worden bewaard en in het najaar weer worden uitgeplant. Bewaar de bollen tot die tijd op een koele en donkere plek, een droge kelder is ideaal.

 

Controleer de bloembollen regelmatig op schimmels en ongedierte en verwijder aangetaste bollen meteen. Gooi de aangetaste bloembollen niet op de composthoop! Zet de bollen in het najaar, in verband met ziekten, wel elk jaar op een andere plek.

 

 

De bloembollen in de grond laten zitten kan soms ook, zorg dan wel voor een goed doorlatende grond (eventueel tijdens het planten één tot twee delen grit toevoegen aan het plant gat) en elk najaar een laag compost of goed verteerde stalmest over de grond aanbrengen zodat de bloembollen voldoende voedingsstoffen kunnen opnemen.

Tulpen worden in de volgende groepen worden onderverdeeld: vroegbloeiende enkele en dubbele tulpen, enkele en dubbele late tulpen, Darwin-hybride tulpen, gefranjerde of crispa tulpen, leliebloemige tulpen, parkiettulpen, triumph tulpen en viridiflora tulpen.

 

NAJAARSBLOEIENDE BLOEMBOLLEN

Bloembollen die in het najaar bloeien zijn verkrijgbaar vanaf eind juli tot half september, de bloembollen moeten vanaf half tot eind september de grond in, ze bloeien dan meestal al in het najaar van hetzelfde jaar.

 

Vrijwel alle najaar bloeiende bloembollen zijn geschikt voor verwildering, hierdoor
hebt u nog jarenlang plezier aan de bloembollen. Bekende najaar bloeiers zijn: herfsttijloos, saffraankrokus en zomerklokjes.

 

BLOEMBOLLEN IN HUIS
Een deel van de bloembollen is geschikt als kamerplant, de amaryllis en de hyacint zijn wel de meest bekende bloembollen voor binnenshuis.

 

Om hyacinten op glas te laten bloeien moeten de bollen eerst 10 tot 12 weken bij een temperatuur van 9 °C of lager en in het donker staan.

 

Als de knop uit de bol is en de groeipunt op de bol aan de onderzijde dunner is geworden kan de bol op een lichte en warme plek gezet worden.

 

Ook trosnarcissen en de druifhyacint (blauwe druifjes) zijn geschikt voor binnenshuis. Ze kunnen direct in een bak met een mengsel van aarde en grind worden geplant en in de vensterbank worden gezet.

 

Ook de boslelie of wintervuurpijl (Veltheimia) is een goede bloembol voor binnenshuis. De boslelie is niet winterhard, de plant kan zelfs niet tegen een temperatuur die lager is dan 5 ºC! Zet de bollen in september in een pot of kuip, in het najaar kunnen ze dan naar binnen gehaald worden.

 

Boslelies bloeien vanaf het einde van de winter tot in het voorjaar. Het is een mooie plant met purperroze aarvormige bloeiwijzen en fraai blad. De planten worden ook als bloeiende kamerplant aangeboden.

 

 

BIOLOGISCHE BLOEMBOLLEN

In de gangbare bollenteelt wordt helaas nog steeds veel gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest, de bloembollenteelt is zelfs één van de meest vervuilende takken van landbouw! Het telen van bloembollen op een milieuvriendelijke manier is dus écht veel beter voor het milieu! Bij de biologische bloembollenteelt wordt geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

 

Biologische landbouw is zuinig met schaarse grondstoffen zoals energie en mineralen. Wie kiest voor biologische bloembollen steunt daarmee de minst vervuilende en grondstof verspillende vorm van landbouw.

 

Hebt u een biologische moestuin of wilt u de bloemblaadjes van de tulp kunnen eten? Juist dan zijn biologische bloembollen de meest voor de hand liggende keuze! Nadat u wekenlang plezier hebt gehad van de bloemen kunnen de uitgebloeide bloemen, bladeren en bloembollen gewoon op de composthoop!

 

Kwekers van biologische bloembollen zijn

www.ecobulbs.nl / www.hoevevertrouwen.nl, en www.naturalbulbs.nl. Wanneer er interesse is om deze bloembollen gezamenlijk te bestellen, dan graag een berichtje aan ankeleijdekkers(at)gmail.com. De prijs per bol bij grotere hoeveelheden is aanzienlijk voordeliger.