Land van Cuijk

Vanuit de tuin op het bord

door Hermi Broenen

Op zaterdag 17 juni 2017 heb ik "koken uit je tuin in de tuin" samen met Roos Gielen onder begeleiding van Cokkie van Leeuwen georganiseerd.
Het was een hele leuke leerzame en gezellige workshop die we volgend jaar zeker weer gaan organiseren.
Cokkie heeft ons diverse recepten laten maken waar we enthousiast mee aan de slag zijn gegaan.
De middag hebben we afgesloten met een diner, bestaande uit de door de cursisten gemaakte lekkernijen.
Verrassend lekker, wat je zoal uit je eigen tuin kunt verwerken in recepten, en dan ook nog zo lekker en gezond.

Enkele van de recepten:

K I P S L A D E  

NODIG: Gebraden kip, (deze is gebraden in de pannen hierboven op de foto)
Aardappel of bietenschijfjes/blokjes/bonen Selderijstengels Appel of peer Augurk, kappers of uitjes Decoratie, bloemen Citroen/limoen dressing 
 
• Ontvel en snijd de gebraden kip in niet te kleine stukken 
• Snijd de selderij in kleine stukjes 
• Snijd de appel en /of peer in dunnen schijfjes 
• Ter garnering kruidenblaadjes en bloemblaadjes toevoegen 
• Dressing maken van citroen, olie en balsamico, knoflook, perensap e.d.  Bewaar de dressing in een aparte fles/pot 
• Schep de salade in een mooie ruime schaal, leg de stukken kip erop en garneer met bloemen, kruiden en zacht fruit 
• Giet pas op het laatste moment de dressing erover
 
• Maak er eventueel een saus bij van ‘juni fruit’: rode bessen, aardbeien etc. 

 

T U I N P E S T O 
 
NODIG: Vers geplukte blaadjes van: Zevenblad, kleefkruid, brandneteltoppen, look-zonder-look e.d. Olijfolie extra vergine Knoflook Citroensap Walnoten 
    
• Pluk blaadjes uit de tuin die niet al te vezelig zijn. Bij voorkeur jonge scheuten. 
• Als je een bakje hebt geplukt, snijd dan het blad nog wat kleiner en doe het in de beker van de staafmixer  Snijd eventuele dikke bladnerven weg, giet er olijfolie op en pureer tot pesto 
• Voeg andere ingrediënten toe en voeg zout en peper en citroensap naar smaak toe. Beetje geraspte citroenschil (biologisch) doet ook wonderen.
• Doe de pesto in een afgesloten bakje met een laagje olie erover tegen verkleuring

• Kijk in een kruidenboek wat de werking is van de tuin(on)kruiden die je hebt gebruikt

 
Ik ben benieuwd wat Joke Cremers voor lekkers uit haar volkstuin op tafel zet…..