Land van Cuijk

Vanuit de tuin op het bord

Door: Anke Leijdekkers

Tijdens mijn bezoek in maart dit jaar aan het evenement wat door Velt werd georganiseerd in Nijmegen onder het motto “Reclaim The Seeds”*) kreeg ik deze cake met karwijzaad om te proeven en een gratis zakje karwijzaad erbij. Dit vond ik een heerlijke combinatie en op internet vond ik hierover ook nog wat leuke achtergrondinformatie over deze cake. Ga het zeker in mijn moestuin eens uitproberen.

Traditioneel Engels recept voor de oogsttijd
Dit recept voor karwijcake is een oeroud traditioneel Engels recept dat van oudsher (bekend sinds anno 1591) wordt gemaakt tijdens de oogsttijd. Ook zijn er aanwijzingen dat de cake juist verbonden is met het einde van de zaaitijd waarbij landwerkers na het zaaien, worden beloond met deze ‘seedcake’. Modernere varianten van het recept bevatten soms 50 gram amandelmeel om de cake wat smeuïger te maken. Andere kleine variaties zijn die met toevoeging van citroenrasp of 1/2 theelepel vanille extract.

Cake met Karwij recept
(recept voor langwerpige cakevorm van 25 cm)

Ingrediënten
175 gram boter/plantaardige margarine (kamertemperatuur)
150 gram suiker + 2 eetlepels extra
3 medium eieren
3 el ongezoete (soja) melk
2 el karwijzaad
250 gram zelfrijzende bloem
Extra nodig: standaard cakevorm van 25 cm (lengte)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden, vet het bakblik in en bekleed het met een stuk bakpapier.
Mix de boter en 150 gram suiker tot een licht en romig mengsel. Klop  de eieren één voor één door het botermengsel tot ze volledig zijn opgenomen.
Als de ingrediënten iets te koud zijn, kan het gaan schiften. Voeg dan eventueel met elk ei alvast een eetlepel bloem toe.
Meng de karwijzaadjes door de bloem en meng de bloem dan door het botermengsel. Mix tot een glad beslag.
Voeg al mixend de melk toe totdat alles is opgenomen in het beslag en giet het beslag daarna in de cakevorm. Bestrooi de bovenkant van de cake met de achtergehouden suiker.
Bak de cake ongeveer 45 – 60 minuten in het midden van de oven op 175 graden. De cake is gaar als je er een prikker in kunt steken en er schoon weer kunt uithalen.
Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen voordat je deze uit het bakblik haalt.

*)Over Reclaim the Seeds:
Reclaim the Seeds is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij steeds in een andere regio het uitwisselen van zaden en informatie wordt gecombineerd met discussie over politieke thema's en praktische workshops. Het doel is meer mensen betrokken te krijgen bij de strijd voor agrarische biodiversiteit en een robuuste, duurzame voedselproductie. Door de uitwisseling van zeldzame en aparte rassen te stimuleren draagt het project hier direct aan bij.
Reclaim the Seeds (= Laten we de zaden weer opeisen) is begonnen als protest tegen de nieuwe EU-zadenwetgeving. Op het moment ligt er meer focus bij het verzet tegen patenten op gewassen. In het programma komen ook andere praktische, theoretische en politieke landbouwgerelateerde onderwerpen aan bod.

Ik nodig Hermi Broenen graag uit om een van haar recepten in het volgende Natuurpalet met ons te delen.