Land van Cuijk

“Onze tuin was vroeger een autogarage”.

 

Henk en Sonja van Raaij zitten met mij in hun kleine, maar beeldige tuin. De ommuurde tuin ligt aan de Grotestraat 81 in Sambeek en oogt intiem en gezellig, maar toch modern. Henk vertelt dat, toen zij deze locatie in 2000 kochten, het een autogarage was.

Sonja komt met de koffie aan lopen en wijst: “Hier waar we nu zitten stond de brug om de auto’s  te repareren, niet Henk ? Er stonden nul planten, er was alleen maar steen.”

Ik kijk rond maar kan het me niet goed voorstellen. Ik ben binnengekomen via een schattig steegje met vele potten met bloemen en planten.

Henk verduidelijkt: “Het steegje was dichtgemaakt met golfplaten. En overal stonden banden, olievaten en meer bedrijfsrommel. Ik werkte toen nog en had als hobby pottenbakken. We hebben voor aan het huis nog een tijd een winkeltje gehad. Daar heb ik ook workshops aan kinderen en volwassenen gegeven. We hebben vier kinderen en de opbrengst van mijn hobby was niet genoeg om van te leven. De plaatselijke harmonie en de muziek had mij toen nodig en er was geen tijd meer om te pottenbakken. Toen heb ik langzamerhand de tuin gemaakt”.

Sonja zegt met ontzag in haar stem: “De vloer was van vies gewapend heel erg dik beton, moest allemaal afgevoerd worden”. Ze geeft met haar handen een geweldige dikte aan. “We hebben de oude stenen gebruikt voor de muren, we zijn trots op die ornamenten in de muren”. Ja, Henk heeft veel geduld, dat moet ook wel als je nog werkt. Je moet tegen langdurige rommel kunnen. Maar ik zeg altijd tegen Henk: “Het is geen rommel, het zijn allemaal ideeën. Neem nou die nepdeur achterin, ook een idee van Henk, het lijkt net of je zo verder kan gaan”.

 

Ik kijk tegen beeldige bloeiende Suzanna’s met de mooie ogen aan. Wie van jullie doet de tuin en de potten ?

“De tuin en de potten zijn toch wel mijn liefhebberij”, bekent Henk. En als ik een tip mag geven aan andere tuinliefhebbers, kan ik zeggen dat mijn geduld altijd veel heeft opgeleverd. We hebben steeds geprobeerd met goedkope materialen te werken. Die stoep in het steegje met de rode stenen ligt er bijvoorbeeld nog maar net, hebben we bijna voor nop op de kop getikt. Nog een tip: zet je potplanten niet te vroeg neer. Nu kijk je al tegen mooie bloeiende potplanten aan, maar dat komt eigenlijk doordat we ja hebben gezegd tegen de open tuin. Wij werken allebei in het onderwijs en hebben niet zoveel tijd om te zitten. Er is heel veel schaduw in onze tuin, wij kunnen lang niet alle planten neerzetten. De tuin voor is 100 meter, achter ook. Klein, maar er staan toch ook 15 bomen in, waarvan er maar één groot mag worden. Sonja en ik vinden dat mensen naar onze tuin kunnen kijken met in hun achterhoofd hun eigen kleine tuin”.

En zelf vind ik dat die mensen dan kunnen zien hoe mooi en evenwichtig je ook een kleine tuin kunt inrichten.