Land van Cuijk

“Wandelen, picnic, barbecue, rondleiding, advies over fruitbomen, planten en bomen kopen in tuincentrum: alles is mogelijk bij Groenz”

Een groot belevingspark, daar ben ik nu. Eigenaar John Hendriks kan er bevlogen over vertellen. Groenz ligt aan de Heikant 7 in Sambeek. Allereerst krijg ik een rondleiding van Fleur Biermann die hier stage loopt. Fleur heeft in deze maanden al flink wat kennis opgedaan en wijst mij alles. Ik zie hoogstam- en laagstam fruitbomen naast allerlei bessenstruiken. Alles is aan het groeien en al duidelijk herkenbaar. Als wij de meditatie plekjes hebben bekeken, komt John er aan. Ze poseren op een rustplek en we gaan koffiedrinken bij het tuincafé.

Hoe lang bestaat Groenz, John en heb je altijd een eigen bedrijf gehad ?

“Ik heb altijd een eigen bedrijf gehad. Groenz is nu per 1 augustus (2014) drie jaar actief. Het bedrijf is ontstaan uit een sierteeltkwekerij met een hovenierstak. Uit de kwekerij is het tuincentrum ontstaan. We hebben de kwekerijwerkzaamheden de laatste 5 jaar afgebouwd. We produceerden voor de veiling te weinig in stuks omdat we zo’n gevarieerd aanbod hadden. Een beetje kwekerij moet zo tussen de half en een heel miljoen afleveren en dan ben je nog maar een kleine speler. De markt is flink in beweging. Het tuincentrum draaide fantastisch, we hadden veel vraag naar fruitbomen, we hebben daarop ingespeeld”.

Weten de mensen dan wat ze willen kopen ?

“Neen, dat is een van onze taken, informatie geven over kwaliteit en smaak van het fruit. Mensen zijn te weinig op de hoogte. Wij adviseren ze en laten ze proeven. Over het algemeen kunnen ze de betreffende bomen dan gelijk op het tuincentrum aanschaffen. We hebben veel appel- en perenrassen en ook heel veel perzikrassen”

 

Hebben alleen volwassenen iets aan een bezoek aan dit park ?

John en Fleur, die erbij is komen zitten, schudden allebei ontkennend hun hoofd. John: “We hebben hier een belevingswereld waar kinderen ook kunnen ontdekken. We hebben voor kinderen een speurtocht, je kunt hier picknicken of barbecuen, of gewoon een broodje eten in dit tuincafé. Anja maakt heerlijke broodjes, maar we verzorgen ook uitgebreide lunches”.

Ik heb van Fleur al gehoord dat jullie het fruit gebruiken voor zelfgemaakte taarten.

“Ook dat. Groenz ligt niet alleen aan de rand van een bosgebied aan het randje van Boxmeer, we krijgen dus veel fietsers, maar we hebben vlakbij ook een industrieterrein. We krijgen bestellingen voor zakenlunches, maar ook het personeel komt hier iets halen voor de lunch of wandelt lekker rond tijdens de lunchpauze. Ja, Anja en ik hebben wel een taakverdeling, ik doe het park en het tuincentrum en Anja het tuincafé, maar we springen net zo makkelijk voor elkaar in. Personeel ? Ja, we hebben oproepkrachten, maar vinden deze stagiaires ook prettig om mee te werken”.

Jullie zijn kortom tevreden mensen ? Je lijkt mij iemand die nogal vooruit kijkt.

John grijnst mij toe: “Ach, er blijft natuurlijk altijd wat te wensen over en vooruit kijken moet je als ondernemer ook altijd. Ik ben benieuwd hoe snel nu het Regionaal Bureau Toerisme gestalte krijgt, ben bang dat dit een overgangsjaar is naar de ontmoetingspunten. Het is niet zo slim om de mensen hun VVV ingang af te nemen en er niet direct iets voor in de plaats te zetten. Ja, Groenz wordt dadelijk ook een ontmoetingspunt, als het allemaal zijn beslag krijgt. Maar nogmaals, het moet niet te lang duren anders raak je de toeristen kwijt”.

En na deze wijze woorden maak ik foto’s van de verschillende onderdelen van het park en nuttig op de valreep één van Anja’s inderdaad heerlijke broodjes. Het is goed toeven bij Groenz.