Land van Cuijk

“Hop, zevenblad, we hadden het allemaal”

Heel mooi, zeer verzorgd en groot is mijn eerste indruk. En ik blijk een heel gezellige en onderhoudende gastvrouw te hebben. Wat zijn deze tuinbezoeken toch leuk. Jos, Hetty en Bart Bongers onderhouden deze tuin van 4000 m2 aan ’t Ven 6 in Beugen.

Op mijn vraag naar het dorp Beugen vertelt Hetty: “Beugen is maar heel klein, 1 winkeltje en een bakker. We hebben vroeger in Haps gewoond, maar we wilden gaan tuinieren. Nu wonen we al meer dan 20 jaar hier. We hebben drie kinderen, twee meisjes en een jongen. Toen we hier kwamen waren we weg van de hoeveelheid tuin. We hebben achter een bongerd, veel oude fruitbomen stonden er al. De vorige bewoners waren echte natuurmensen, hop, zevenblad, we hadden het allemaal. De tuin zoals hij nu is, hebben we zo successievelijk aangelegd. Ik ben begonnen met een kruidentuintje”.

We krijgen van een logerende zus van Hetty thee. En haar man Jos komt langs met de hond op weg naar de moestuin.

“De moestuin is echt van Jos, en dan ook helemaal van Jos. We eten veel zelfgekweekte groente, ook van zacht fruit hebben we alle soorten. Allemaal biologisch. We hebben nu veel verschillende soorten pompoenen gezaaid, dat is dan weer iets van mij”.

Hoe krijg je zo’n grote tuin spannend, Hetty ?

Door verschillende borders aan te leggen. We hebben zelfs een border, waarvan de ene kant echt iets van Bart is en de andere kant van mij. We hebben een vijverborder, een schaduwborder. Een witte border is niet gelukt, stond in de volle zon”

Op mijn opmerking dat ik zelf in de vorige tuin bij mijn atelier een geheel witbloeiende schaduwborder heb gehad, schudt Hetty haar hoofd.

“Ja, dat is dan een fout geweest, als jij zegt dat veel planten die graag schaduw hebben, wit bloeien. Ah, daar is Bart, mijn zoon en grote hulp. Zonder Bart zou ik dit allemaal niet kunnen”.

 

Bart is duidelijk niet van de interviews maar komt toch heel even erbij zitten.

“Ja mama vindt het leuk om tuingroepen te ontvangen, maar ik werk liever gewoon in de tuin. Ik vind het wel altijd leuk om van mijn moeder te horen hoe mensen de tuin vinden”. En weg is Bart weer.

Hetty glimlachend: “Hij heeft gestudeerd en toen de hoveniersopleiding gedaan, werkt ook enkele dagen bij een hovenier en verder gelukkig hier. Hij is goed in ontwerpen en doet de heggen en hagen. Tuinieren is voor ons een echte passie, mijn vader was vroeger ook altijd bezig met zaaien en ploegen. Als hij erbij was als de tuin open was, kon hij trots tegen bezoekers zeggen: “De kiwi’s zitten berstens vol vruchten”.  Ja, je hebt gelijk, dit is echt een familietuin”.

Gelukkig hebben we nog genoeg tijd om alles te bekijken. Ik vind het zo spannend dat ik even vergeet foto’s te maken.

“Na het kruidentuintje heb ik de eerste buxus gekocht en toen hebben we alsmaar verder zelf gestekt. Vier jaar geleden kregen we een ziekte in de buxus. Dat heeft me veel verdriet gedaan. En ik ben echt een rozenmens. Kijk, deze Bonica roos kun je het beste in de tuin hebben. Ik heb ook veel Leonarda da Vinci rozen, dat is een sterke roos die je nooit in de steek laat”.

Na een bezoek aan de grote moestuin waarin Jos aan het werk is, verlaat ik eigenlijk met spijt dit adres om naar mijn volgende afspraak te vertrekken. Wat zullen de mensen hier een gastvrij plezier beleven tijdens het open tuinen weekend.