Land van Cuijk

“In principe wil ik een boom herkennen zoals die in de natuur voorkomt”.

De tuin van Roos en Jeff Gielen in Sint Anthonis ligt met zijn rug naar me toe. Eerst het gesprek met het echtpaar op het terras, dan mag ik de tuin in. Roos vertelt dat zij hier ruim 7 jaar wonen.
Roos: “Dit wordt het 8e jaar. Neen, er was hier niets. Het was een maisveld met varkensstal. Het maaiveld was ruim een meter lager, dan waar we nu zitten. Vóór de eerste steen werd gelegd voor ons huis, hebben wij eerst de vijver laten graven”.
“Daardoor hebben wij die mooie glooiingen in de tuin”, vult Jeff haar aan. “Je moet toch ergens met die grond naar toe. Ja, wij werken alle twee in de tuin. Totaal is het anderhalve hectare groot, het huis en de tuin liggen op 5000 m2 in een trechtervorm”.


En het ontwerp en de aanleg, hoe is dat gegaan ?


Roos grinnikt: “Wim Lips had een ontwerp, een plan, dat op sommige punten duidelijk afweek van wat wij in ons hoofd hadden. Dat heeft ons aan het denken gezet. Wim zuigt mij trouwens met liefde de tuin in. Maar kijk, zie je die groene blokken daar, het was zijn bedoeling om stenen blokken neer te zetten”.
“Dat zagen wij helemaal niet zitten”, zegt Jeff verontwaardigd. “Pertinent niet dus. Het zijn dus groene blokken geworden. Maar verder zijn wij heel tevreden over hem, hoor”.

Waar woonden Jeff en Roos hiervoor ?


“Wij hebben bijna 25 jaar in het Kempensbos gewoond. Allemaal bos- en schaduwplanten daar. Heel anders dus. Ook daar veel grond en compost aangevoerd, het was arme bosgrond, ook daar glooiingen in de tuin”. Roos kijkt spijtig. “Wij zijn opgegroeid met eekhoorns en misten in het begin dieren in onze tuin. Wij hadden vaak een nest. Wij hebben hier nu heel veel vogels, laatst is er een ijsvogel neergestreken. Wij hebben wilgen schuin over het water gezet, maar hij gaat nu op een kunstwerk zitten en zit daar mooi te wezen. Twee paar eenden komen hier jongen en er loopt ook een vos rond. De boer aan de overkant had zwaluwen. Ze zaten hier snoezig op een rij. Dit jaar geen zwaluwen, de boer vertelde dat een uil zich tegoed heeft gedaan aan de jongen”.


Jeff: “En nu hebben we vleermuizen. Neen, wij vinden het niet erg. Ik zag muizenkeutels op de vensterbank. Maar het zijn geen muizen, keutels van vleermuizen zijn korrelig, muizenkeutels zijn plakkerig. De zwaluwen vingen veel insecten, ik hoop dat de vleermuizen dat ook doen”.


Hoe zouden ze hun tuin karakteriseren ?


Jeff en Roos kijken elkaar aan. Jeff antwoordt: “Landschappelijk onderhouden. Een feel good tuin. Een ultieme plek om te ontspannen. We hebben soms een snoeivorm, maar in principe wil ik graag een boom herkennen zoals die in de natuur voorkomt. De bamboe komt uit onze vorige tuin. We hadden zaad voor veel nakomelingen. Aan de achterkant hebben we een kweektuin voor bamboe’s, we scheuren hosta’s, leggen heesters af en splitsen varens. De bostuin die wij achter lieten bleef zo intact”
Ja, en als je niet lui bent ……..


“Precies”,  beaamt Roos. “Wij gaan nu bij onze zoon samen de tuin aanleggen. Een jong gezin wil een heel andere tuin. De kleinkinderen vinden onze tuin trouwens ook heerlijk. Helpen mee in de moestuin, ruiken de kruiden en weten al veel”.

Wij maken met elkaar een rondje door de tuin en ik maak foto’s. De grote vijver staat heel laag vanwege het warme weer van de laatste tijd. Een heerlijke plek van Roos en Jeff.