Land van Cuijk

Vanuit de tuin op het bord

door Joke Cremers
 

Gelukkig hoeft het niet onze eigen tuin te zijn, maar krijgen wij vaak een flinke hoeveelheid goudrenetten van kennissen.........en veel mensen vinden de appeltaart heerlijk!

Zoals jullie kunnen zien, is dit recept oorspronkelijk van Koopmans.
Bij ons houdt niet iedereen van rozijnen, dus meestal maak in een versie zonder rozijnen en walnoten, en een versie met rozijnen en walnoten.
Ook let ik niet op de precieze hoeveelheid in het recept, (wel wat het deeg betreft)
maar proef ik het appelmengsel en doe er dan wat extra kaneel of suiker bij.

Benodigdheden voor appeltaart:
300 gram Koopmans zelfrijzend bakmeel
200 gram roomboter of margarine (kamertemperatuur)
160 gram witte basterdsuiker
snufje zout
1 ei
1kg zachtzure appels (bijv.
Goudrenettten)
50 gram suiker
2 a 3 theelepels kaneel
75 gram rozijnen
2 eetlepels custard of paneermeel
evt. walnoten in stukjes

Oventemperatuur: elektrische oven: 180°C heteluchtoven 165°C gasoven: stand 3-4

Bereidingswijze:
Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor.
Vet de springvorm in met boter of gebruik een bakspray.
Roer de boter in een beslagkom zacht en voeg de basterdsuiker toe.
Zeef het bakmeel en voeg dit samen met het zout en 2/3 van het losgeklopte ei toe.
Kneed het geheel met de mixer met deeghaken (of met de hand)tot een samenhangend deeg.
Laat het deeg op een koele plaats rusten.
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in kleine blokjes.
Meng de appelblokjes met de suiker, kaneel, rozijnen en eventueel de walnoten.
Bekleed de bodem en de rand van de springvorm met 3/4 van het deeg
Strooi 2 eetlepels custard of paneermeel over de bodem.
Vul de vorm met het appelmengsel en druk dit aan.
Vorm van het resterende deeg dunne rolletjes.
Leg de rolletjes kruislings over het appelmengsel.
Bestrijk de reepjes en de rand van de taart met het resterende ei.
Bak de appeltaart in circa 75 minuten gaar en goudbruin. Laat de taart in de vorm afkoelen.

Ik ben benieuwd wat Jacques van Gerven voor lekkers op tafel kan toveren