Land van Cuijk

Terugblijk : Op roets naar Voedselbos Groesbeek

Op dinsdag 13 juni heeft een groep van ruim 20 personen het Voedselbos De Hoge Horst in Groesbeek bezocht.

 

Onder leiding van Wouter van Eck zijn we meer te weten gekomen over de tot stand koming van het bos. “Het paradijs van luie boeren.” Hier wordt niet geploegd, gezaaid, gewied, gemest en al helemaal niet gespoten. Hier wordt geplant en daarna eindeloos geoogst: zaden, bloemen, scheuten, knoppen, knollen, noten, appels, peren en pruimen. Dit is het resultaat van meewerken met de natuur in plaats van ertegenin gaan. Geen eenjarige gewassen maar vaste planten. Ieder jaar wordt het systeem rijker en de oogst overvloediger. Als we maar geduld hebben en de natuur vertrouwen. Dan geeft ze vanzelf haar geheimen prijs.

De producten worden o.a. gebruikt door Chef-kok Emile van der Staak van Restaurant De Nieuwe Winkel uit Nijmegen die een wekelijkse gang naar het voedselbos maakt.

In het voedselbos van ca. 2,5 ha groeien alle eetbare gewassen kriskras door elkaar.

Al met al resulteerde het in een enorm inspirerende middag.

Dank aan de organisatie Maria van Elst en Joke Cremers.