Land van Cuijk

Will Roeffen

Op de afgelopen jaarvergadering heeft Peter de voorzittershamer aan mij overgedragen. Ik zal allereerst mijzelf voorstellen en een kort overzicht geven van hoe ik met G&B in contact kwam en mijn vrije tijd inzette voor de aanleg van een leuke parkachtige tuin.

In mijn werkzame leven was ik verbonden aan de Radboud universiteit als microbioloog en deed onderzoek naar het maken van een vaccin tegen malaria. In april 2016 ging ik met pensioen en kon ik mijn tijd en inzet volledig storten in de bloemen- en plantenwereld. Ook tijdens mijn werkende leven was ik al bezig met de tuin maar door zeer drukke werkzaamheden kwam de tuin altijd op de 2e plaats.

In 2002 ruilden we (Ine en ik) een twee-onder-een-kap woning (in Cuijk) met 250 m2 grond om voor een vijftiger jaren huis in het buitengebied van het kleine kerkdorpje Vianen NB met 4500 vierkante meter grond. Lekker buiten wonen, op een plekje waar je de rest van je leven wilt blijven, omgeven door een grote, zonnige tuin.

Vrienden vroegen ons, “waar begin je aan”! Want het perceel bestond alleen uit weiland voor de schapen en een klein voortuintje met wat struiken erin. Eerst werd het huis grondig verbouwd en in het voorjaar van 2002 was het weiland aan de beurt.

Ik deelde het weiland grofweg in tweeën.
Het eerste dicht bij het huis en tuinkamer gelegen en het tweede wat meer van het huis vandaan, beide ongeveer 2200m2 groot. Dit laatste weiland zou nog 4 jaar schapenwei blijven.  
Na lid te zijn geworden van G&B en een cursus tuinontwerpen te hebben gevolgd, bij Jeanne van Rijs,  ontwierp ik de tuin zelf waarbij mijn keuze niet viel op een strakke moderne tuin maar meer een romantische parkachtige tuin, met schaduw en zonneborders, vijvers, pergola’s met rozen en clematissen.

Het groot grondverzet begon begin 2004 met het omploegen van de grond voor een bossingel en het uitgraven van een grote vijver gelegen nabij het terras en tuinkamer. Zoals het vaak gaat, kwamen de ideeën voor het tuinplan uit boeken, tijdschriften, bezoeken van andermans tuinen, reizen en eigen ervaring. Langzaam aan kwamen de ideeën boven hoe de tuin verder in te delen. Zo ontstond er een voortuin met voornamelijk rozen, via een hekje overgaand in de grote tuin met rozenboog en pergola’s.

Er werd een bamboe hoek ingericht, een hoek met cornussen, rododendrons, fruittuintje, rotstuin, tropische tuin en nog meer van deze kleine hoekjes maar bovenal is de blikvanger de grote vijverpartij.
Het tweede weiland moet een natuurlijke tuin worden met veel hoogteverschillen. In het voorjaar van 2008 begonnen we met het grondverzet door eerst van een gedeelte  1 meter grond af te graven om hierin de kikkerpoel aan te leggen. Met de vrijkomende grond werden flinke niveauverschillen gecreëerd. Deze vrij jonge tuin is momenteel alleen ingericht met veel struikvormers, het eco-bosje, nog wat andere bomen en een natuurlijke bloemenwei in wording.

Voor mij betekent tuinieren: vrijheid, ontspanning, je hoofd leegmaken, alles om je heen vergeten en alleen genieten van de natuur.

Will Roeffen